Оскар-2011

Тріумф на 84-й церемонії вручення премій Американської кіноакадемії німої мелодрами “Артист”, стилізованої під чорно-білі голлівудські стрічки 20-30-х рр., був досить передбачуваним, хоча у неї був конкурент в особі [“Х’юго”->hugo], тобто “Хранителя часу”, теж присвяченого темі старого кіно. В результаті обидва фільми здобули по п’ять нагород, однак трофеї картини француза Мішеля Азанавічуса набагато вагоміші: “Оскари” за найкращий фільм, режисуру, головну чоловічу роль (Жан Дюжарден), а також за музику і костюми. Стрічка Скорсезе лідирувала у технічних категоріях: звук, звукомонтаж, спецефекти, декорації, операторська робота.

oscar_2012_1.jpg

Очікуваною була і перемога у боротьбі за премію найкращій акторці [Меріл Стріп->meryl-streep], яка блискуче зіграла Маргарет Тетчер, хоча у неї теж була сильна суперниця – Мішель Вільямс, номінована за створений нею образ Мерилін Монро. Стріп зрівнялася з Інгрід Бергман та [Джеком Ніколсоном->jack-nicholson], які за свою кар’єру вибороли три “Оскари” (два за головну роль і один за другорядну); більше академічних нагород – чотири – мала лише Кетрін Хепберн. “Залізну леді” також відзначили “Оскаром” за грим.

oscar_2012_2.jpg

Ветеран [Крістофер Пламмер->christopher-plummer] нарешті здобув давно заслужену золоту статуетку – за роль другого плану у “Початківцях”. Серед актрис аналогічний приз дістався Октавії Спенсер за “Допомогу”. Вуді Аллен отримав свій черговий “Оскар” за оригінальний сценарій комедії [“Опівночі в Парижі”->midnight-in-paris-ann], а премією за найкращу адаптацію літературного першоджерела відзначили “Нащадків” Александра Пейна. Найкращим повнометражним мультфільмом року був визнаний [“Ранго”->rango], найкращою іншомовною картиною – іранське “Розділення”. “Маппетам” дістався приз за найкращу пісню, [“Дівчині з татуюванням дракона”->girl-with-dragon-tatoo] – за найкращий монтаж.

В повному програші залишились стрічки [“Бойовий кінь”->war-horse] та [“Людина, яка змінила усе”->moneyball]: кожна з них претендувала на “Оскар” у 6 номінаціях, але не отримала жодного.

Церемонія вже вкотре пройшла у кіноцентрі Kodak в Лос-Анджелесі. Її ведучим був Біллі Крістал.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *