Франкенвіні

Франкенвіні (Frankenweenie / Франкенвини). Анімація / жахи. США, 2012. Режисер [Тім Бертон->tim-burton]. Ролі озвучують: Чарлі Тахан, Роберт Капрон, [Вайнона Райдер->winona-rider], Кетрін О’Хара, [Мартін Шорт->martin-short], Мартін Ландау, Кончата Феррелл, Том Кенні.

frankenweenie_poster.jpg

З 18 жовтня стрічку “Франкенвіні” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

Хлопчик Віктор Франкенштейн дуже прив’язаний до свого пса Спаркі, який одного дня гине, потрапивши під машину. Герой впадає у депресію, мріючи повернути улюбленця до життя. Віктор починає вивчати алхімію і врешті-решт знаходить спосіб оживити Спаркі…

У 1984 р. нікому невідомий Бертон зняв короткометражну стрічку “Франкенвіні” для студії Діснея. Незадовго до початку зйомок режисер втратив улюбленого пса у ситуації, схожій на показану у фільмі. Після тестового перегляду керівництво компанії вирішило, що ця стрічка сильно налякає дітей, і відклало її вихід на невизначений час. На запитання, що саме з фільму слід прибрати, щоб він вийшов у прокат, автору відповіли, що лякає сама атмосфера картини, тому жоден перемонтаж не допоможе. Насправді ж, згадує Бертон, на тестовому перегляді (“Франкенвіні” показували на одному сеансі з відновленою версією класичного повнометражного мультфільму “Піноккіо”) діти кричали від страху тільки під час “Піноккіо”. Невдовзі після цього Тіма звільнили зі студії з формулюванням “марна трата робочої сили і грошей”.

“Франкенвіні” випустили на відео лише через вісім років, у “цензурованому” варіанті, практично перед виходом у прокат іншої стрічки Бертона “Жах перед Різдвом”, яку режисер, котрий до того часу встиг стати відомим на весь світ кінематографістом, зняв теж для студії Діснея.

А у 2007 р. кінокомпанія сама звернулась до Бертона, щоб він зняв повнометражну анімаційну версію “Франкенвіні”. На початку 2009 р. студія-виробник повідомила про перенос релізу фільму на 2012 р. Як і оригінал, нову версію сюжету про оживленого песика знімали у монохромному зображенні, але у форматі 3D. Всі персонажі картини базуються на малюнках, виконаних особисто Бертоном. Кілька малюнків він зробив ще у 1984 р., коли знімав першого “Франкенвіні”, а інші намалював спеціально для повнометражної стрічки. Талановиті скульптори та художники перетворили оригінальні малюнки Тіма на тривимірні скульптури, які потім були еталоном для виготовлення персонажів з латексу і силікону. Перуки для героїв були зроблені зі справжнього людського волосся і прикріплені пасмо за пасмом, щоб надати лялькам більш реалістичного вигляду. Всередині кожної ляльки був металевих каркас, що працював як скелет і давав аніматору змогу рухати ляльок і змінювати положення їх частин тіла з неймовірною точністю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *