Хмарний атлас

Хмарний атлас (Cloud Atlas / Облачный атлас). Драма / фантастика. Німеччина-США-Гонконг-Сінгапур, 2012. Режисери Том Тиквер, Енді і Лана Вачовскі. У ролях: [Том Хенкс->tom-hanks], [Хелі Беррі->halle-berry], [Джим Броадбент->jim-broadbent], [Х’юго Вівінг->hugo-weaving], Дуна Бей, Джим Стерджес, Бен Вішоу.

cloud_atlas_poster.jpg

З 8 листопада стрічку “Хмарний атлас” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

Сюжет нагадує дзеркальний лабіринт, де минуле, теперішнє і майбутнє зливаються воєдино, утворюючи безкінечний цикл від народження до смерті. Фільм розповідає про шість інкарнацій однієї і тієї ж душі, про людей різного часу, професії і характеру.

Екранізація роману Дейвіда Мітчела, який, вважалося, неможливо адаптувати.

У 2005 р. на знімальному майданчику стрічки “V значить вендетта” виконавиця головної ролі [Наталі Портман->natalie-portman] між дублями читала книгу Мітчела. Вона була у захваті від роману, дала його почитати Вачовскі і сказала, що із задоволенням знялась би в екранізації. Оцінивши твір, режисери про всяк випадок придбали права на екранізацію і пообіцяли акторці роль Сонмі-451, клонованої і генетично удосконаленої служниці у місті майбутнього. Однак у той час Вачовскі були зосереджені на проекті “Спіді-гонщик”.

Одночасно з ними романом зацікавився німецький постановник Том Тиквер, який, втім, не дуже добре уявляв собі, з якого боку братися за такий матеріал. Дізнавшись, що права у Вачовскі, Тиквер звернувся до них, і вони разом почали обговорювати можливі варіанти сценарію, шукати кінематографічні еквіваленти знахідок Мітчела. Усі троє розуміли, що жодна голлівудська студія не ризикне фінансувати настільки незвичний проект.

Після прем’єри “Спіді-гонщика” у 2008 р. Вачовскі збирались робити картину про археологічну експедицію далекого майбутнього, однак влітку 2010 р. все ж таки зробити вибір на користь “Хмарного атласу”. “Ця книга стала нашою нав’язливою фантазією, – каже Енді Вачовскі. – У цій історії відчувалось дещо дивовижне – щось, чого в кіно ще не було жодного разу”. Джерела фінансування кінематографістам вдалося знайти в Азії та Європі. Під час роботи над проектом стало зрозуміло, що вартість фільму помітно скоротиться, якщо його будуть паралельно знімати дві групи, одну з яких очолить Тиквер, а іншу – Вачовскі.

Портман не змогла взяти участь у стрічці через вагітність, і замість неї запросили корейську актрису Дуну Бей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *