Лелеки

У 2016-му на екрани вийшло кілька яскравих, добре продуманих повнометражних мультфільмів, які можна рекомендувати як дітям, так і дорослим. Стрічка “Лелеки”, на жаль, не є однією з них.

storks_1


Ідея нібито була непогана: творчо розвинути міф (в який давно ніхто не вірить) про те, що дітей приносять лелеки. Сучасні птахи ставляться до справ більш прагматично, тому розносять товари, мобільники і т. і. Будь-хто відразу здогадається, що йдеться про нинішній технократичний світ, в якому в погоні за успіхом та матеріальними цінностями люди часто забувають про сімейні. Однак автори додатково доносять своє послання ще й дослівно, показуючи сім’ю, в якій батьки захопились роботою і зовсім не помічають маленького сина. Отже, оскільки лелеки не носять дітей вже 18 років, виходить, люди якось вирішують проблему самі – в чому тоді сенс всієї лелечої справи життя? Інше питання: на яку саме аудиторію розраховане кіно? Дітей навряд чи зацікавлять теми, пов’язані з бізнесом, кар’єризмом і турботами молодих батьків, а для дорослих гумор картини надто дитячий. У фільмі є кілька вдалих знахідок (вовча зграя, яка може утворювати будь-який транспортний засіб, і обігрування того факту, що птахи не бачать скла), але на цьому й усе.

storks_2

З персонажами теж не все гаразд. Головний герой-лелека вийшов недостатньо привабливим і недостатньо кумедним, щоб винести на собі нерівний сюжет. Хоча він все ж таки не дратує настільки, як його напарниця Тюльпанка, гіперактивна, балакуча і з серйозними психологічними проблемами. (А чого ще чекати від дівчини, яку виховали лелеки? Добре, що хоч не дятли, але не набагато краще.) Разом ці двоє стомлюють глядача не менше, ніж їх стомлює маля, – а повинні розважати. Лиходій стандартний, проте не позбавлений харизми, і навіть немає кумедного епізодичного персонажа, який би рятував ситуацію, безперервно видаючи гег за гегом, як білка з [“Льодовикового періоду”->ice-age] (навіть вовкам не вдалося заповнити цю нішу).

storks_3

Підсумок: один з менш вдалих анімаційних фільмів року, недоліки якого переважують достоїнства. Він може розважити декого з дітей, але дорослим, швидше за все, навряд чи здасться по-справжньому цікавим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *