Мумія

Мумія (The Mummy / Мумия). Фільм жахів / пригоди. США, 2017. Режисер Алекс Куртцман. У ролях: [Том Круз->tom-cruise], [Рассел Кроу->russell-crowe], Софія Бутелла, Анабель Волліс, Джейк Джонсон, Марван Кензарі.

the_mummy_2017_poster

З 8 червня стрічку “Мумія” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Шукач загублених скарбів Нік Мортон (Круз) знаходить гробницю єгипетської принцеси (Бутелла), яку за жахливі злочини поховали живцем. Вирвавшись на волю, лиходійка у вигляді мумії починає переслідувати свого “рятівника”, бо хоче використати його тіло для пришестя у наш світ злого бога…

Як і “Мумія” Стівена Соммерса, нова картина є не прямим римейком романтичного фільму жахів 1932 р., а швидше вільною варіацією на задану тему. Мумія зовсім інша, і цього разу це жінка, її суперсили відрізняються від попередників, як і пов’язані з нею події. На жаль, слід визнати, цьому фільму далеко як до класичного хорора з Борисом Карлоффом, так і до не дуже розумної, але веселої і достатньо розважальної стрічки Соммерса.

the_mummy_2017_1

Нова “Мумія” повертається до жанру жахів: щойно заголовна героїня оживає, зомбі, причому досить моторошні, починають лізти з усіх дір. Стрічка стартує відносно неквапливо, проте досить швидко розганяється і мчить шаленим темпом до самого фіналу. Псує ж її у першу чергу бажання авторів використати класичних монстрів “Юніверсал” для побудови окремого кінематографічного всесвіту – на кшталт того, що зробили і роблять далі Marvel та DC. Тому в сюжет додали могутню таємну організацію у стилі ЩИТа з [“Месників”->avengers], її лідером, таким собі місцевим Ніком Ф’юрі, став доктор Джекіл (особливо абсурдний хід, якщо врахувати, що він періодично втрачає контроль над собою, перетворюючись на кровожерного маніяка), а завершилася картина красномовним натяком на появу численних сіквелів. Все це однозначно не пішло “Мумії” на користь: вона виглядає безнадійно вторинною, оскільки в ній до того ж вистачає запозичень з попередніх фільмів на цю тему і з класики жанру взагалі, наприклад, з “Американського перевертня у Лондоні”.

the_mummy_2017_2

Все це можна було б вибачити, якби у стрічці були привабливі персонажі, за яких можна було б вболівати, проте нова “Мумія” – випадок інший. Схоже, Круз пішов у цей проект із суто комерційних міркувань, тому що не помітно, щоб те, що відбувається на екрані, хоч якось його цікавило. Головний герой залишається дерев’яним, бігаючи туди-сюди і виконуючи різні трюки, і показати еволюцію персонажа від егоїстичного авантюриста до людини, здатної на самопожертву, у актора не вийшло. Однак у порівнянні з абсолютно ніякою Волліс Том ще може навіть здатися яскравою особистістю; “хімія” між Крузом і його головною партнеркою відсутня повністю. Набагато кращими вийшли спільні сцени між головним героєм і принцесою-мумією: Бутелла має дуже виразну екранну присутність, але, на жаль, її лиходійка одновимірна і найбільше нагадує копію Чародійки із [“Загону самовбивць”->suicide-squad]. Кроу непогано виглядає у ролі Джекіла, проте його Хайд не викликає нічого, крім незапланованого авторами сміху.

the_mummy_2017_3

Підсумок: блокбастер нижче середнього рівня, незважаючи на його видовищність. Трюків і спецефектів у ньому вистачає, однак вони не рятують вкрай вторинну стрічку без цікавого сюжету і привабливих персонажів. Спроба створити черговий, “темний” кінематографічний всесвіт знову провалилася.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *