Гра Моллі

Гра Моллі (Molly’s Game / Игра Молли). Кримінальна драма / трилер. США, 2017. Режисер Аарон Соркін. У ролях: Джесіка Честейн, Ідріс Ельба, Кевін Костнер, Майкл Сера, Джо Кірі, Наталі Кріл, Дж. К. Маккензі, Клер Ренкін, Білл Кемп, Грем Грін.

mollys-game-poster

З 1 лютого стрічку “Гра Моллі” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Коли травма змушує талановиту лижницю Моллі Блум (Честейн) забути про спортивну кар’єру, вона переїздить до Лос-Анджелесу. Через деякий час Моллі бере участь в організації підпільного казино для знаменитостей, і це стає для неї лише початком…

Гральний бізнес, як відомо, є справою не дуже кіногенічною. Можна почати з того, що певна частина глядачів азартними іграми не цікавиться і карти в руках не тримала взагалі або ж тримала дуже рідко, віддаючи перевагу іншим видам розваг. І не так вже й легко побудувати напругу, оперуючи лише серйозними виразами облич гравців, що дивляться в свої карти або ж намагаються вирахувати карти супротивника. Хоча фільми на цю тему існують, і деякі з них навіть можна вважати вдалими.

mollys-game1

“Гру Моллі”, втім, до цієї категорії стрічок можна віднести лише частково. Покер – це бізнес головної героїні, хоча сама вона зовсім не гравець, принаймні не була гравцем на початку (поступово вона вивчила про гру все, що тільки можна). Її справа – створювати для гравців якомога більш комфортні умови: гарна музика, напої, дівчата, з якими приємно спілкуватися. Моллі Блум завжди була дівчиною розумною і цілеспрямованою і могла досягти успіху в будь-якій справі, за яку взялася б. Але обрала вона чомусь підпільні гральні заклади, і картині не вдається точно назвати причину цього рішення. Схоже на те, що після фіаско на Олімпійських іграх, яке мало не коштувало їй життя і поставило великий хрест на багатообіцяючій спортивній кар’єрі, дівчина хотіла відпочити і певний час просто пливла за течією, задовольняючись скромними доходами на кількох роботах, поки один з начальників не доручив їй організувати гру для нього і інших любителів цієї справи. Тут Блум змогла, нарешті, використати свої винахідливість та розуміння людської психології. Однак де гра на великі суми, там і шахрайство, обман, зламані долі, а також мафія та ФБР. Зазнавши поразки один раз, Моллі вирішила не відступати і поступово втягнулася з головою у бізнес, який не залишив у неї часу ні на що інше.

mollys-game2

Честейн, безумовно, грає першу скрипку у стрічці: завдяки її енергійним, часом цинічним поясненням від автора не без інтересу переглядаються навіть ті сцени за гральним столом, які в іншому випадку могли бути нецікавими взагалі. Актрисі вдалося підкреслити розум і характер героїні, як і її власний незламний моральний кодекс, і їй віриш навіть з урахуванням того, що справжня Моллі Блум, швидше за все, аж ніяк не була таким янголом, що не йде на компроміси, яким вона показана у фільмі. Ельба енергійно зіграв адвоката “принцеси покеру”, який починає з недовіри до потенційної клієнтки, а потім стає її найпалкішим захисником. Нестандартним рішенням авторів картини було позбавити головну героїню будь-якого натяку на романтичну лінію: гра була усім життям Блум, а з гравцями заводити стосунки забороняв її кодекс. Костнер знову виразно зіграв батька (схоже, після “Людини зі сталі” такі ролі стали його спеціалізацією), хоча сцена, де він займається психоаналізом дочки, вийшла досить слабкою. Решта персонажів – безкінечний потік гравців, у кожного з яких маленьке чи трохи більше камео, яскраве або не дуже.

mollys-game3

Підсумок: непогана стрічка про нестандартну жіночу долю, але на “Оскар” у ній тягне лише Честейн, і навіть вона трохи не дотягує (кіноакадеміки були такої ж думки). Однак її можна рекомендувати тим, хто стомився від блокбастерів і не має алергії на стрічки про покер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *