Мег

Мег (The Meg / Мег: Монстр глубины). Фантастичний трилер. США, 2018. Режисер Джон Тартелтауб. У ролях: Джейсон Стетем, Бінбін Лі, Рубі Роуз, Джессіка Макнемі, Рейн Вілсон, Кліфф Кертіс, Роберт Тейлор, Вінстон Чао, Шуя Софія Сай, Пейдж Кеннеді.

meg_poster

З 9 серпня стрічку “Мег” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Коли науковці починають досліджувати дно Маріанської западини, на них нападає кровожерний мегалодон – доісторична гігантська акула. На допомогу викликають досвідченого рятівника-підводника (Стетем), який давно покинув цю справу…

Розмір має значення – намагаються нас знову переконати голлівудці, випускаючи чергове кіно про дуже велику і дуже хижу потвору. Цього разу це акула, але нюанс у тому, що акула доісторична, тому здоровенна настільки, що легко може поласувати найбільшим з китів.

meg_1

Те, що під час перегляду згадуються “Щелепи”, значить нічого не сказати, оскільки з класики Спілберга, м’яко кажучи, позичили не лише мотиви (який фільм про акул з того часу це не робив?), а й цілі сцени, наприклад, полювання на хижака з клітки. Незважаючи на те, що велика біла акула найперших “Щелеп” годиться для Мег хіба що у якості закуски, давнє кіно було значно більш напруженим і страшним, ніж нове. “Мег” навіть і не намагається бути по-справжньому страшною: кількість жертв не настільки велика, як можна було очікувати з урахуванням розмірів монстра, і крові на екрані не так вже й багато, хоч зовсім без неї і не обійшлося. Це великий атракціон з виразним спецефектним чудовиськом, якісними підводними зйомками, непоганими погонями-втечами, псевдонауковими розмовами, пунктирною романтичною лінією і жменею гумору – тобто все те, що й очікувалося ще до перегляду трейлера.

meg_2

На бій з суперакулою тут виходить не хто-небудь, а досвідчений герой екшн Стетем, і, в принципі, подібний вибір виправданий: якщо б битися з Мег мало не голіруч поліз чоловік з не настільки крутою репутацією, ефект був би зовсім не той і, швидше за все, смішний у поганому значенні слова. А зі Стетемом подібний момент проходить мало не на ура. Хоч цього разу герой актора усього лише рятівник, усі типові для персонажів Джейсона суперменські риси на місці, тому його прихильники не розчаруються. Інші персонажі зводяться переважно до стереотипів, проте деякі виконавці роблять усе від них залежне, щоб хоча б трішки оживити свої ролі. Рубі Роуз дала своїй науковиці щось схоже на характер, Шуя Софія Сай розважає восьмирічним шармом, а найкраще з усіх виглядає Бінбін Лі у ролі хороброї і вродливої дочки начальника дослідницької станції: у неї відразу ж виникає чудова і не позбавлена гумору “хімія” зі Стетемом, яка забезпечує картині необхідний присмак людяності.

meg_3

Підсумок: вторинне і просте, як двері, але достатньо видовищне кіно, яке дасть любителю розваг у точності те, на що він розраховує, і нічого більше. Цілком підходить для одноразового перегляду (обов’язково у форматі IMAX-3D, як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”), причому можна брати з собою і дітей – їх стрічка по-справжньому не налякає теж, а от розважити може.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *