Як приборкати дракона 3: Прихований світ

Як приборкати дракона 3: Прихований світ (How to Train Your Dragon: The Hidden World / Как приручить дракона 3: Скрытый мир). Анімація / пригоди / комедія. США, 2019. Режисер Дін Деблуа. Ролі озвучують: Джей Барушель, Америка Феррера, Ф. Мюррей Абрахам, Кейт Бланшетт, Джерард Батлер, Джона Хілл, Крістофер Мінц-Плас.

Гикінг та його друзі продовжують звільняти з неволі драконів, поки не постає важливе питання: що робити далі з такою кількістю звільнених тварин? Герой вважає, що необхідно знайти легендарний Прихований світ, звідки й прийшли усі дракони…

У випадку з “Як приборкати” “Дрімворкс” вдалося створити досить рідкісну для сучасного кіно річ – по-справжньому якісну трилогію, що показує поступове дорослішання героїв, від дитинства до самостійного життя, з логічними початком і закінченням. До цього, звичайно ж, слід додати й неймовірне візуальне багатство, яким цей кіносеріал мав повне право пишатися з першої ж стрічки і яке зростало у кілька разів з кожною новою частиною.

how-train-dragon3_1

У першому фільмі Гикінг приручив дракона, навчившись цінувати дружбу й вірність і знайшовши друзів й серед однолітків-людей. У другому він дорослішав, вчився бути лідером, захищати себе і свій світ. Цього ж разу герой робить останні кроки на шляху до остаточного дорослішання і врешті-решт стає чоловіком і батьком. Аналогічний шлях проходить і дракон Беззубик, який нарешті знаходить собі пару і щастя серед таких самих, як він. Щоправда, при цьому в певному плані усі три картини одна на одну схожі, а у першу чергу схожі друга і третя, особливо у тому, що стосується добра і зла: в обох випадках з’являється однозначний та одновимірний, хоч і загрозливий та небезпечний, лиходій, у якого є власні ручні дракони і якого головним героям, після низки поразок та випробувань, вдається перемогти. В усіх трьох фільмах герой, незважаючи на попередні перемоги, почувається невдахою до самого фіналу; в усіх трьох романтична лінія топчеться на місці знову ж таки до фіналу.

how-train-dragon3_2

Проте, попри певну драматургічну слабкість і наявність великої кількості матеріалу, який можна було б безболісно викинути, третє “Як приборкати” виграє за рахунок того, що завжди було силою трилогії, – візуального боку. Як і раніше, вражає фантазія творців фільму і їх здатність змальовувати все більш вигадливих, яскравих та екстравагантних драконів. Анімація рухів казкових тварин розроблена дійсно високоякісно, і вона аж ніяк не є самоцільною, а задає настрій та атмосферу картини. Наприклад, величний політ-танець Беззубика та його подруги дихає справжньою високою романтикою і до того ж відбувається на тлі неймовірних краєвидів. Винесений у підзаголовок Прихований світ з’являється у кадрі лише в останній третині, але цей момент вартий очікування, бо примушує широко відкрити рот просто від різнобарвної краси, що панує на екрані.

how-train-dragon3_3

Підсумок: емоційний та по-своєму мудрий, з чітким екологічним посиланням, фінал дійсно вдалої анімаційної трилогії, не бездоганний драматургічно, але щирий і візуально вражаючий. Рекомендується усім без винятку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *