Людина-павук: Далеко від дому

Людина-павук: Далеко від дому (Spider-Man: Far From Home / Человек-паук: Вдали от дома). Кінокомікс / фантастичний бойовик. США, 2019. Режисер Джон Воттс. У ролях: Том Холланд, Семюел Л. Джексон, Зендая, Джейк Гілленхаал, Кобі Смалдерс, Джон Фавро, Маріса Томей.

spider-man-far-from-home-poster

Намагаючись оговтатись після смерті свого ментора Тоні Старка, Пітер Паркер (Холланд) разом зі своїм класом вирушає в європейську подорож. Однак Нік Ф’юрі (Джексон) намагається за будь-яку ціну залучити хлопця до нової операції – боротьби з монстрами…

Картина, яка завершує чергову стадію Marvel, яскраво демонструє переваги і недоліки цього самого етапу, тому її можна вважати своєрідним підбиттям підсумків: що найширший (і найприбутковіший) кінематографічний всесвіт за ці роки здобув, а що з важливого втратив?

spider-man-far-from-home1

На даному етапі кіношний Marvel нагадує велику фабрику з найновішими, добре змащеними машинами, які працюють без збою, видаючи на виході яскраві блискучі вироби. Щось виходить трохи краще, щось трохи гірше, щось більш масштабне, а щось скромніше, у чомусь більше комедії, а у чомусь драми – але загалом, йдучи на черговий марвелівський блокбастер, глядач має досить точне уявлення, що саме він побачить, і дуже рідко (в останні роки – майже ніколи) помиляється. Буде чітке протистояння добра і зла з майже завжди добре підібраними на ролі акторами; хтось із них буде старатися (у даному випадку це у першу чергу Холланд), а дехто просто відбуватиме свій номер, стомившись фільм за фільмом грати одне й те саме (це точно стосується Джексона, якому Ф’юрі відчутно набрид). Лиходій швидше за все буде одноразовим і не видатним, хоча виконавець видобуде з ролі усе, що зможе: Гілленхаал саме це зробив з Містеріо, до того ж персонажа обслуговують достатньо вигадливі спецефекти – на них Marvel ніколи не скупиться.

spider-man-far-from-home2

Головна ж риса типового марвелівського кінопродукту наступна: він буде продовжувати сюжетні лінії півдюжини своїх попередників і намічати шляхи для руху вперед ліній з півдюжини наступних опусів. “Далеко від дому” виконує цю функцію навіть у квадраті: більш ніж наполовину він працює як сіквел “Месників: Завершення”, що має справу з наслідками повернення на Землю половини населення, яка зникла п’ять років тому. Ще у більшій степені він прив’язаний до особистості Тоні Старка: хоч він і героїчно загинув, але все одно живіший за усіх живих, бо не тільки ненадовго з’являється у кадрі, а й мотивує персонажів по обидва боки барикад, і добрих, і злих. Головне питання, яке ставить стрічка, це не типово павукові “Чи покохає дівчина Пітера?” і “Як Спайді переможе лиходія?”, а “Чи стане Людина-павук новою Залізною Людиною?” Остаточної відповіді картина не дає, залишаючи її для чергового сіквелу.

spider-man-far-from-home3

Якщо відкинути усі прив’язки до Старка і світу “Месників”, то в “Далеко від дому” залишиться зовсім небагато: трохи видовищної спецефектної вистави на тему боротьби добра і зла, трохи шкільної комедії, трохи підліткової романтики – останнє вийшло цілком непогано, оскільки у Холланда та Зендаї якісна екранна хімія. Це аж ніяк не найгірший з кінофільмів про Павука; шкода тільки, що Павука як такого у ньому не так вже й багато.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *