Форсаж: Хоббс і Шоу

Форсаж: Хоббс і Шоу (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw / Форсаж: Хоббс и Шоу). Бойовик. США, 2019. Режисер Дейвід Літч. У ролях: Двейн Джонсон, Джейсон Стетем, Ідріс Ельба, Ванесса Кірбі, Хелен Міррен, Ейса Гонсалес, Раян Рейнольдс, Едді Марсан, Кевін Харт.

hobbs-shaw-poster

Рятуючи смертельний вірус від терориста-кіборга Брікстона Лора (Ельба), спецагент Хетті Шоу (Кірбі) вводить його собі. Вона відразу перетворюється на найбільш розшукувану людину на планеті, тому першими її мають знайти агент Люк Хоббс (Джонсон) і брат Хетті Декард Шоу (Стетем)…

Франчіза “Форсаж”, яка почалася з відносно скромних стрічок про вуличні перегони, в останні роки перетворилася на одного з найпотужніших поставщиків масштабних бойовиків з неймовірними погонями і карколомними трюками. Вона вже настільки живе своїм життям, що породжує власні спін-оффи. Взявши двох персонажів, які починали як противники Домініка Торетто, а потім перетворились на його союзників, автори і продюсери доручили їм власне кіно – і вийшло не так вже й погано.

hobbs-shaw1

Це одна з тих стрічок, які чітко знають, хто вони, і навіть не намагаються здаватись чимось іншим. Веселий, навіть відверто комедійний бойовик, в якому нібито йдеться про загрозу усьому світу, але загроза ця ані секунди не сприймається всерйоз ані героями, ані сценаристами, ані глядачами. Картина не містить ні краплі оригінальності, довільно змішуючи перевірені елементи численних “Форсажів”, “Неможливих місій” і “Термінаторів” і пакуючи цю суміш у добре відому форму “бадді-муві”. Тому що сутність стрічки – спостерігати за тим, як безперервно вербально фехтують, обмінюючись комічними образами, двоє головних героїв. Обидві екшн-зірки добре почуваються у жанрі несерйозних мегапригод, які кидають їх з одного куточка світу в інший в стилі “бондіани”, і так само комфортно носять шкіру своїх персонажів – не надзвичайно складне акторське завдання, звичайно, проте (мабуть, через відсутність Дізеля) і Джонсон, і Стетем грають своїх шибайголів як ніколи розкуто і енергійно, а це вже не так мало.

hobbs-shaw2

До того ж їм допомагає дуже непоганий другорядний склад. Чудовий актор Ельба грає лиходія хоч і стандартного, але достатньо колоритного, ще й такого, що може навішати обом крутим хлопцям одночасно. Справжнє ж диво у тому, що Ванесса Кірбі змогла поряд з такими чоловіками не перетворитись на “дамочку у небезпеці”: її Хетті стає, власне, третім повноправним головним персонажем фільму, разом з напарниками мимоволі бере участь у пригодах, на рівних з ними жартує, сама рятується з багатьох небезпечних ситуацій, а інколи й хлопцям допомагає врятуватися. Додатковий гумор забезпечують у невеликих ролях Марсан, Харт і особливо Рейнольдс. Міррен, як і раніше, чудова у ролі матері Шоу.

hobbs-shaw3

У плані видовищності “Хоббс і Шоу” не дострибує до рівня останніх “Форсажів”, однак пропонує досить пристойний набір перегонів, перестрілок та бійок, а вибір місця кульмінації в останній третині стрічки ще й дозволяє урізноманітнити урбаністичні пейзажі щедрою дозою екзотики. Трохи нав’язливий у “Форсажах” мотив про міцність сім’ї наявний і тут, але він майже урівноважується гумором. Картина відверто затягнута, однак любителям не дуже розумного, але веселого і достатньо видовищного екшну її цілком можна рекомендувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *