Хижі пташки (Та фантастична Харлі Квінн)

Хижі пташки (Та фантастична Харлі Квінн) (Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn) / “Хищные птицы: Потрясающая история Харли Квинн”). Бойовик / “чорна комедія”. США, 2020. Режисер Кеті Ян. У ролях: Марго Роббі, Мері Елізабет Вінстед, Джерні Смоллетт-Белл, Розі Перес, Юен Макгрегор, Елла Джей Баско, Кріс Месіна, Елі Вонг.

birds-of-prey2020-poster

Шалена Харлі Квінн (Роббі) розсталася з Джокером, і тепер на неї полює половина Готема. Обставини складаються так, що їй разом з командою крутих дівчат доводиться рятувати юну злодюжку Кассандру, яка поцупила діамант у злочинного боса Романа Сіоніса (Макгрегор)…

Після виходу на екрани “Загону Самогубців” стало очевидно, що, яким би не був фільм в цілому, Харлі Квінн у виконанні Роббі повернеться, оскільки практично усі визнали її найбільш вдалим компонентом картини. Акторка вирішила взяти долю зоряної ролі у власні руки і сама запропонувала студії ідею стрічки про співпрацю Харлі з жіночою командою месниць.

birds-of-prey2020_1

Рішення поставити у центр фільму Харлі і тільки Харлі є водночас плюсом та мінусом. Плюсом тому, що Роббі, з її талантом, гумором і харизмою, легко тримає кіно на своїх плечах. Мінус ж у тому, що картину хочеться назвати не “Хижі пташки”, а “Харлі Квінн і різні круті леді, які періодично з’являються поруч із нею у кадрі з тієї чи іншої неважливої причини”. Пташина команда збирається разом ближче до кінця стрічки, має одну спільну бойову сцену, у них дуже слабкі причини для того, щоб об’єднуватись і довіряти одна одній, і ще менше причин залишатись разом після першої спільної перемоги. Замість органічного загону мотивованих борців зі злочинністю, які розуміють одна одну, – група жінок, котрі зустрілися майже випадково і тримаються разом тому, що так наказує сценарій.

birds-of-prey2020_2

Харлі Роббі панує на екрані: вона сама і розповідає історію, починаючи з анімаційного прологу, і оповідь веде у своєму ексцентричному стилі, стрибаючи між флешбеками та сучасними подіями, від однієї героїні до іншої. На неї у стрічці працює усе, від великої колекції дивних і завжди яскравих костюмів до численних бойових сцен у стилі “Джона Віка”. Шалена клоунеса демонструє неймовірну крутизну і сльозаву вразливість, наркотичну гарячковість і природну хитрість, незлу, майже невинну підлість і щиру добросердність. Її на екрані багато, і можна було б сказати, що забагато, якби Марго не почувалася настільки комфортно, видаючи усі неймовірні кульбіти натури своєї антигероїні так, що вони сприймаються цілком органічно.

birds-of-prey2020_3

У “Хижих пташках” є чимало сильних героїнь у виконанні дуже непоганих актрис, хоча Роббі легко переграє їх усіх разом узятих. Мисливиця виявилась найменш проробленою з героїнь – це просто запрограмована на помсту красуня, яка, щойно місію виконано, не розуміє, що робити далі. Значно кращі справи у Чорної Канарки та Рене Монтої, хоча вік і будова Перес змушують сумніватися у тому, що її жінка-коп може стояти в одному ряді з іншими, молодшими пташками. Макгрегор натхненно грає дрібного тирана, проте його важко назвати гідною загрозою для цілої команди крутих дівчат. Він також не тягне на роль грізного й харизматичного лідера, здатного вести за собою готемський злочинний світ.

Підсумок: не найгірший кінокомікс, однак якщо Харлі Роббі повернеться на екрани ще раз, їй будуть життєво необхідні гідні партнери, інакше її фокуси, якби натхненно вони не були зіграні, почнуть набридати – і несподівано прохолодна зустріч публікою стрічки це підтверджує.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *