Джон Вік-3: Парабелум

Джон Вік-3: Парабелум (John Wick: Chapter 3 – Parabellum / Джон Уик 3). Бойовик / трилер. США, 2019. Режисер Чад Стахелскі. У ролях: Кіану Рівз, Іан Макшейн, Гелі Беррі, Лоренс Фішберн, Марк Дакаскос, Азія Кейт Діллон, Анжеліка Х’юстон, Ленс Реддік.

john-wick3-poster

Порушивши правила таємного світу професійних вбивць, холоднокровний кілер Джон Вік (Рівз) стає ізгоєм і мішенню для десятків дуже добре озброєних чоловіків та жінок. Йому доводиться звертатись по допомогу до останніх союзників, щоб врятувати своє життя…

На стадії третього “Джона Віка” усі люди, які хоч в якійсь мірі цікавляться кіно, точно знають, чого саме чекати від цієї серії картин: дуже багато екшну багатьох його різновидів, бадьорого, кривавого і блискуче поставленого, а також небагатослівного (здається, з кожною новою серією він розмовляє все менше, хоч у це і нелегко повірити) Рівза з незмінно сумним і стомленим обличчям, ще кількох відомих акторів у точно не видатних, але добре підходящих для них ролях і… фактично, більше нічого.

john-wick3-1

Та й у чому може бути проблема, адже вище переліченого цілком вистачає для того, щоб з інтересом провести дві години в абстрактному, майже паралельному до звичайного світі кілерів, де єдине, що може заважати їм спокійно виконувати свою брудну справу, – це більша вправність зі зброєю когось із колег і порушення встановлених їх начальством правил. І якщо перемогти Віка не може ніхто, то з другою проблемою йому доводиться мати серйозну справу: не тільки майже кожен, у кого є зброя, хоче заробити на відкритому контракті на самотнього кілера, а й загадкове вбивче начальство відправляє своїх емісарів, щоб владнати справи, покаравши усіх винних і порушника у першу чергу. Емісар у крижано холодному (тобто якраз потрібному для цього образу) виконанні Азії Кейт Діллон не терпить необрізаних кінців, не приймає “ні” у якості відповіді і, рублячи ліс, без сумнівів залишає позаду у себе дуже багато трісок.

john-wick3-2

З кожним новим “Віком” показаний у цих стрічках специфічний всесвіт розширювався і поглиблювався одночасно, стаючи все менш реалістичним і все більш цікавим. Якщо у першому фільмі це був майже повністю чоловічий світ, то тепер жінки у ньому грають сюжетно важливу роль: це не лише вищезгаданий емісар, а й давня знайома і колега Джона у виконанні Беррі, у якої з ним особлива історія і яка може бути як його ворогом, так і союзником. Вона у жодному разі не виконує функцію “дамочки у небезпеці” чи “дівчини головного героя”, зовсім навпаки: в їх спільних з Рівзом бойових сценах Беррі практично залишає партнера позаду, використовуючи в якості зброї усе, що потрапляє до рук, власне тіло і – найголовніше – добре тренованих бійцівських псів. Інший новий для кіносеріалу персонаж – кілер, зіграний екшн-ветераном Дакаскосом, який анітрохи не втратив колишню форму: їх з Рівзом спільні епізоди, особливо бойові, самі по собі варті ціни квитка в кінотеатр. Знову ж таки необхідно підкреслити, що ніхто у картині видатного акторства не демонструє, проте Макшейн, Фішберн та Реддік грають своїх персонажів так, що в цих ролях важко уявити когось іншого. Справжнім мистецтвом в усіх цих фільмах була і залишається робота каскадерів, постановників трюків та хореографів сцен двобоїв, і це мистецтво з кожною новою частиною все більш удосконалюється, виходячи на рівень майже самодостатнього видовища, що фактично не потребує хорошого сюжету.

john-wick3-3

Тому сюжет в третій серії простенький і зводиться до кількох слів: погоня, втеча, ще раз перше і друге, прощення, завдання, бунт і зрада. І цього цілком вистачає, бо висококласний екшн робить усе інше, тобто всю справу повністю. Може, звичайно, цього не буде достатньо для абсолютно усіх глядачів, але можна сказати напевно, що прихильники такого різновиду стрічок отримають усе, на що розраховують, в тому числі море задоволення, і з нетерпінням чекатимуть на четвертий фільм, який, як вже відомо, буде створений.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *