Бетмен

Бетмен (Batman / Бэтмен). США, 1989. Режисер [Тім Бертон->tim-burton]. У ролях: [Джек Ніколсон->jack-nicholson], [Майкл Кітон->michael-kiton], [Кім Бесінгер->kim-basinger], [Джек Пеланс->jack-palance], Роберт Вул, Біллі Ді Вільямс, Пет Хінгл.

ICTV, понеділок 30 квітня, 19.05

Мільйонер Брюс Вейн (Кітон), який в дитинстві став сиротою після нападу грабіжника, вночі одягає костюм кажана і стає таємничим борцем з кримінальним світом – Бетменом. Його головний противник – гангстер Джек Непієр, який після падіння у кислоту перетворився на божевільного лиходія Джокера (Ніколсон).

19 червня 1989 р. в Лос-Анджелесі відбулася прем’єра бертонівського «Бетмена». 30-річний режисер виборов право на постановку у змаганні зі Стівеном Спілбергом, Джо Данте та іншими голлівудськими знаменитостями. Сценарій вигадав також 30-річний Сем Хемм, якого консультував Боб Кейн, автор героя. Зйомки, що коштували 35 млн. доларів, проходили на студії «Пайнвуд» поблизу Лондона. Художник Антоні Ферст, поєднавши елементи тюремної архітектури, фашистської стилістики монументів ІІІ Рейха і сучасних хмарочосів Чикаго, створив незвичні декорації Готему – міста зла та самотності. Пісні для фільму доручили написати зірці поп-музики Принцу.

На головну роль Бертон запросив Майкла Кітона, якого у той час вважали виключно комедійним актором. «Він завжди зачаровував мене подвійним характером своїх персонажів – напівжартівників, напівпсихів, – пояснював несподіваний вибір постановник. – Щоб зіграти Бетмена, потрібно бути трохи шизофреником». Тисячі шанувальників лицаря ночі палко протестували проти такого рішення, погрожуючи зірвати зйомки. Режисеру довелося запросити кількох фанатів та показати їм відзнятий матеріал.

Кітон непогано впорався зі своїм завданням, однак всіх виконавців у картині затьмарив неперевершений Джек Ніколсон у ролі Джокера. У стрічці Бертона клоун-вбивця перетворився на сатанинське втілення сучасної масової культури, що без перешкод втручається в теле- і радіопрограми, безжалісно знищує твори мистецтва, приваблює обивателя яскравим різнобарв’ям і галасливою музикою, а потім вбиває його безглуздим та безжалісним сміхом. Ніколсону зробили спеціальну маску з фірмовою джокерівською посмішкою, яка лякала навіть його самого. Триразовий «оскарівський» лауреат надав химерному персонажу «зоряного» блиску і водночас тонко спародіював свої акторські прийоми та імідж шаленця. Згідно з умовами контракту, Ніколсон отримав не лише багатомільйонний гонорар, а й великий процент від реалізації «бетменівської» символіки (масок, футболок, тарілок, чашок тощо); в результаті геніальний лицедій заробив понад 60 млн. доларів і зміг зайнятися власним проектом, про який давно мріяв.

П’ятнадцять тисяч кіноманів та любителів коміксів чекали прем’єру фільму. Безкоштовні пропустки мала лише одна тисяча, але, незважаючи на високі ціни квитків, зал був повний. Серед запрошених виявилося стільки ж зірок, скільки зазвичай можна побачити на церемонії нагородження преміями Кіноакадемії. Касові збори картини за перший тиждень склали 40 мільйонів, а загалом її прокат у США приніс 251 млн. доларів. Стрічка заслужила добрі відгуки критиків і «Оскар» за роботу художників-декораторів.

Значно більше інформації про Джокера, Бетмена та інших можна знайти на сайті EmperorJoker.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *