Братерство вовка

Братерство вовка (Le Pacte des Loups / Братство волка). Франція, 2001. Режисер Крістоф Ган. У ролях: Самуель Ле Б’ян, Венсан Кассель, Емілі Декенн, Моніка Беллуччі, Марк Дакаскос.

1+1, п’ятниця 23 червня, 21.15

Дія стрічки відбувається у 1766 р. Король Людовік XV наказує відомому вченому Грегуару де Фронзаку знайти і знищити загадкового «звіра з Жеводана» – жахливе чудовисько, котре вбило близько ста жінок та дітей…

Братерство вовка (Le Pacte des Loups / Братство волка). Франція, 2001. Режисер Крістоф Ган. У ролях: Самуель Ле Б’ян, [Венсан Кассель->vensan-cassel], Емілі Декенн, [Моніка Беллуччі->monica-bellucci], Марк Дакаскос.

1+1, п’ятниця 23 червня, 21.15

Дія стрічки відбувається у 1766 р. Король Людовік XV наказує відомому вченому Грегуару де Фронзаку знайти і знищити загадкового «звіра з Жеводана» – жахливе чудовисько, котре вбило близько ста жінок та дітей…

Згадки про таємничу потвору, яка тероризувала французьку провінцію у XVIII ст., дійсно збереглися в історичних документах тих часів. Режисер «Братерства» так розповідає про свій задум: «Монстр з Жеводана – наше єдине національне чудовисько. Про нього писали книги, вигадували казки, але ніхто не зміг пояснити, що ж це було. Я завжди вважав, що французьке жанрове кіно може мати успіх тільки на глибоко національній основі. Американські ідеї залишаються для нас чужими». Ган («Вбивця, що плаче») відмовився знімати картину на англійській мові і спробував максимально використати можливості європейського кінематографу. Він особисто об’їхав у пошуках натури Францію та Італію і повернувся у Париж зі списком 85 місць, де збереглась похмура атмосфера минулого. Комп’ютерні та механічні спецефекти замовили на англійській студії Джима Хенсона. Зйомки, на які виділили 160 млн. франків, почалися 14 лютого 2000 р.

Одразу виявилося, що Гану та його команді відчутно бракує досвіду роботи на дорогих проектах. Постановнику, для якого цей фільм був лише другим, довелося керувати 200 членами знімальної групи, масовкою та 6 камерами, що мали працювати водночас. Часу на репетиції і спілкування з акторами майже не лишалося: постановка кожної бойової сцени займала 5-10 днів. До цього треба додати несприятливі погодні умови і Касселя, який розривався між двома знімальними майданчиками, оскільки паралельно грав в іншому французькому блокбастері – «Багрові ріки» Матьє Кассовіца. В результаті зйомки «Братерства вовка» закінчилися 12 серпня – на два місяці пізніше, ніж планували продюсери, а бюджет стрічки виріс до 200 млн. франків.

Жорстока й захоплююча картина, добре розіграна молодими зірками Франції, стала перемогою розважального кіно Старого Світу: тільки за перші три дні прокату фільм подивилися майже півмільйона глядачів. Поєднання традиційних романтичних пригод у стилі Дюма з шоковими прийомами сучасних трилерів виявилося досить органічним і викликало не одну спробу наслідування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *