Хронiки Нарнii: Лев, чаклунка i чарiвна шафа

Хронiки Нарнii: Лев, чаклунка i чарiвна шафа (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe / Хроники Нарнии: Лев, колдунья и волшебный шкаф). США, 2005. Режисер Ендрю Адамсон. У ролях: Тiльда Суiнтон, Джорджи Хенлi, Скандар Кейнс, Анна Поплуелл, Вiльям Мослi, Джим Броадбент, Джеймс Макейвой, Руперт Еверетт, Патрiк Кейк.

Дiя вiдбуваeться пiд час Другоi свiтовоi вiйни. Щоб врятувати чотирьох англiйських дiтей – Пiтера, Сюзан, Едмунда та Люсi Певенсi – вiд жахiв бомбардувань, iх вiдсилають у передмiстя до старого професора. Дослiджуючи свiй новий дiм, дiти знаходять старовинну шафу, дверi якоi ведуть до чарiвноi краiни Нарнii, населеноi рiзними дивовижними створiннями й людьми. Бiла Чаклунка заморозила Нарнiю, i ii жителям не судилося б побачити весну, якби не маленькi Певенсi та могутнiй лев Аслан…

Хронiки Нарнii: Лев, чаклунка i чарiвна шафа (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe / Хроники Нарнии: Лев, колдунья и волшебный шкаф). США, 2005. Режисер [Ендрю Адамсон->andrew-adamson]. У ролях: [Тiльда Суiнтон->tilda-swinton], Джорджи Хенлi, Скандар Кейнс, Анна Поплуелл, Вiльям Мослi, [Джим Броадбент->jim-broadbent], Джеймс Макейвой.

Дiя вiдбуваeться пiд час Другоi свiтовоi вiйни. Щоб врятувати чотирьох англiйських дiтей – Пiтера, Сюзан, Едмунда та Люсi Певенсi – вiд жахiв бомбардувань, iх вiдсилають у передмiстя до старого професора. Дослiджуючи свiй новий дiм, дiти знаходять старовинну шафу, дверi якоi ведуть до чарiвноi краiни Нарнii, населеноi рiзними дивовижними створiннями й людьми. Бiла Чаклунка заморозила Нарнiю, i ii жителям не судилося б побачити весну, якби не маленькi Певенсi та могутнiй лев Аслан…

На хвилi успiху кiносерiалiв “Володар перснiв” та [“Гаррi Поттер”->harry-potter] кiнематографiсти все частiше звертаються до казково-фентезiйних сюжетiв. “Хронiки Нарнii” – одна з найпопулярнiших у свiтi серiй дитячих романiв, що належить перу Клайва Стейплза Льюiса (1898-1963). До неi входять сiм романiв, за мотивами трьох з яких (“Лев, чаклунка i чарiвна шафа”, “Принц Каспiан”, “Срiбний стiлець”) ранiше було створено телефiльми. Голлiвуд вирiшив почати з другоi i найвiдомiшоi книги циклу, вперше опублiкованоi у 1950 р. Автор сценарiю – Енн Пiкок. Права на сюжети “Хронiк” належали студii “Парамаунт”, яка наприкiнцi 2001 р. продала iх продюсерськiй компанii “Волден Медiа”, з якою давно i плiдно спiвпрацювала студiя Дiснея. Саме вона врештi-решт стала дистриб’ютором стрiчки. Зараз “Волден” маe права на всi сiм “Хронiк”, i якщо все пiде так, як заплановано, екранiзацii будуть виходити на екрани до 2011 р. “Хвилюючий, з непоганим сюжетом та чудовими персонажами проект маe добрий потенцiал для того, щоб започаткувати кiносерiал, який буде справжнiм подарунком вашiй уявi у найкращих традицiях Дiснея, – заявив представник студii. – Думаю, це саме те кiно, на яке чекаe аудиторiя”.

На роль Бiлоi Чаклунки запрошували [Мiшель Пфайффер->michele-pfeiffer], однак акторка вiдмовилась через особистi причини. Потiм роль пропонували [Нiколь Кiдман->nicole-kidman], але врештi-решт вона дiсталась значно менш вiдомiй Тiльдi Суiнтон (“Пляж”, “Костянтин”). Для Вiльяма Мослi роль Пiтера Певенсi e найпершою, а Анна Поплуелл (Сюзан) вже встигла знятись у кiлькох англiйських фiльмах, наприклад, в “Менсфiлд-парку”. Аслана (“лев” турецькою мовою) озвучив [Браян Кокс->brian-cox] ([“Троя”->troy]).

Претендентами на мiсце режисера були Джон Бурмен та Роб Мiнкофф, проте постановку довiрили новозеландцю Ендрю Адамсону, який працював над “Шреком”. Спецефекти робила студiя WETA FX, яка допомагала Пiтеру Джексону створювати “Володаря перснiв” та [“Кiнг-Конга”->king-kong]. При створеннi образу фавна Дiн Райт використав вже традицiйний прийом “замiни нiг”, який застосовували ще у [“Форрестi Гампi”->forrest-gump]. Аслан був створений повнiстю за допомогою комп’ютерноi графiки: Райту знадобилось зробити понад 700 кадрiв живого лева i ще два роки провести за комп’ютером, щоб зробити Аслана повноцiнним героeм фiльму.

Зйомки проходили в Новiй Зеландii з червня до грудня 2004 р.; використовувались також мальовничi краeвиди, знайденi в Канадi, Аргентинi, Чилi, Польщi, Угорщинi, Чехii й Австрii. Для того, щоб вiдтворити заснiженi лiси Нарнii, були запрошенi два декоратори з фiрми “Кiвi”, що спецiалiзуeться на подiбних ефектах. Команду ландшафтникiв очолив ветеран Рассел Хоффман. У знiмальних павiльйонах висадили понад 225 рiзних дерев. В США та Великобританii купили два рiзновиди штучного снiгу для зими в Нарнii. Для декорацii палацу чаклунки використали понад 30 000 лiтрiв синтетичноi смоли i понад 500 м скловолокна. Всi фiгури з саду крижаних скульптур робили з пенопласту. Майстру спецефектiв Рiчарду Тейлору довелось створити 60 типiв рiзних iстот. Найскладнiше було робити кентаврiв. Художник-костюмер Азiс Массенден розробила для нарнiйських воякiв 150 видiв металiчних та шкiряних нагрудникiв, наплiчникiв i ручноi роботи кольчуг, а також 1300 рiзних предметiв зброi.

2 коментаря для “Хронiки Нарнii: Лев, чаклунка i чарiвна шафа”

  1. Менi дуже сподобався фiльм, i я неодмiнно хочу, щоб яко мога бiльше людей могли його подивитися. шануймося!

  2. Непоганий фiльм для дiточок. Є справдi милi моменти, однак якщо ви очiкуєте гострого захоплюючого сюжету, де невiдомо чим все закiнчиться, тодi раджу пошукати iнший фiльм. Дехто порiвнює його з Володаром Кiлець, але Хронiки Нарнiї й близько там не лежали. Хiба що костюмчики оркiв позичили.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *