Гуртом дешевше-2

Перша стрічка про веселу сімейку Бейкерів, хоча й користувалась чималим успіхом, була досить-таки далекою від ідеалу розваги для родинного перегляду навіть за голлівудськими стандартами: не дуже оригінальний сюжет (тим паче, що це римейк), не дуже свіжі жарти, які не завжди під силу оживити навіть таким досвідченим комедіантам, як Стів Мартін. Та й енергія на три чверті дитячого акторського ансамблю працювала немовби в півсили, час від часу гальмуючи через обов’язкові для такого жанру сцени, які знову й знову нагадують глядачу й без того відому істину, що сім’я – понад усе.

Друга картина, в якій автори й актори обіцяли піти значно далі в плані розваги, але натомість загальмували ще більше. Першому фільму певну привабливість надавали витівки дітей, підготовлені вигадливою Сарою, найенергійнішою з родини Бейкерів, особливо коли їх жертвою був Ештон Катчер. Єдина дитяча витівка з продовження – це ніщо інше, як повтор фокусу з м’ясом. Невже не вистачило фантазії на щось інше? Сама ж Сара трохи подорослішала і вперше закохалась – ця лінія, мабуть, зацікавить відповідну частину юної аудиторії, але нічого смішного вона не містить. Як життєві вибори, які роблять старші діти обох сімей-суперників, як і спроби Бейкера-тата тримати при собі всю сім’ю, зібравши їх разом на відпочинок. При такій кількості сюжетних ліній і несмішних персонажів фільм впевнено прямує в трясовину «мильної опери» з окремими випадковими жартами.

Перша стрічка про веселу сімейку Бейкерів, хоча й користувалась чималим успіхом, була досить-таки далекою від ідеалу розвагою для родинного перегляду навіть за голлівудськими стандартами: не дуже оригінальний сюжет (тим паче, що це римейк), не дуже свіжі жарти, які не завжди під силу оживити навіть таким досвідченим комедіантам, як Стів Мартін. Та й енергія на три чверті дитячого акторського ансамблю працювала немовби в півсили, час від часу гальмуючи через обов’язкові для такого жанру сцени, які знову й знову нагадують глядачу й без того відому істину, що сім’я – понад усе.

В другій картині  автори й актори обіцяли піти значно далі в плані розваги, але натомість загальмували ще більше. Першому фільму певну привабливість надавали витівки дітей, підготовлені вигадливою Сарою, найенергійнішою з родини Бейкерів, особливо коли їх жертвою був Ештон Катчер. Єдина дитяча витівка з продовження – це ніщо інше, як повтор фокусу з м’ясом. Невже не вистачило фантазії на щось інше? Сама ж Сара трохи подорослішала і вперше закохалась – ця лінія, мабуть, зацікавить відповідну частину юної аудиторії, але нічого смішного вона не містить. Як життєві вибори, які роблять старші діти обох сімей-суперників, як і спроби Бейкера-тата тримати при собі всю сім’ю, зібравши їх разом на відпочинок. При такій кількості сюжетних ліній і несмішних персонажів фільм впевнено прямує в трясовину «мильної опери» з окремими випадковими жартами.

Не вистачило у авторів і гумору, щоб як слід обіграти суперництво між Бейкерами та Мертафами і змагання між ними – саме через політкоректне бажання підтримати відразу обидві системи виховання, мовляв, вони можуть один в одного повчитись. Тут хочеться згадати добрим словом навіть грубуватих «Фокерів», де протистояння двох різних методів виховання особистості (хоча й в зовсім іншій ситуації) дійсно мало комічний ефект.

Підсумок: ті, хто бачили перший фільм «Гуртом дешевше», можуть сміливо сказати, що бачили і другий. Ті, хто передивились достатньо американських стрічок такого типу, нічого нового і такого, що заслуговує на увагу, не знайдуть. Для звичайного відпочинку в кінотеатрі всією сім’єю – цілком підійде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *