Горбата гора

Горбата гора (Brokeback Mountain / Горбатая гора). США, 2005. Режисер Анг Лі. У ролях: Хіт Леджер, Джейк Гілленхаал, Мішель Вільямс, Енн Хатавей.

Екранізація оповідання пуліцерівського лауреата Енні Пру, адаптованого пуліцерівським лауреатом Ларрі Макмертрі, розповідає про 20 років життя двох ковбоїв, які, зустрівшись на початку 60-х, розуміють, що їх єднає щось більше, ніж дружба. Вони розстаються, одружуються, але не можуть жити ні один без одного, ні один з одним.

Через свою “слизьку” тематику сценарій, який в Голлівуді називали мало не найкращим з усього будь-коли написаного для кіно, мандрував студіями років 10. У 2000 р. його збирався перенести на екран Гас Ван Сент з Меттом Деймоном та Беном Аффлеком в головних ролях. Розглядались також кандидатури Коліна Фаррелла, Джоша Хартнетта та Біллі Крудапа. Коли Лі звернувся до Леджера, той дуже боявся зв’язуватись з такою роллю, але дав почитати сценарій своїй тодішній подрузі Наомі Воттс, яка і вмовила його. Можливо, потім Воттс пошкодувала про свої слова, бо на зйомках у Хіта почався роман з Мішель Вільямс, якій дісталась роль його дружини. Гілленхаал свого часу відмовився зніматись у “Мрійниках” Бертолуччі через надмір “оголених” сцен, але грати у Лі погодився: каже, що зростав в оточенні “голубих” пар.

Горбата гора (Brokeback Mountain / Горбатая гора). США, 2005. Режисер Анг Лі. У ролях: [Хіт Леджер->heath-ledger], [Джейк Гілленхаал->jake-gyllenhaal], Мішель Вільямс, [Енн Хатавей->ann-hatawey].

Екранізація оповідання пуліцерівського лауреата Енні Пру, адаптованого пуліцерівським лауреатом Ларрі Макмертрі, розповідає про 20 років життя двох ковбоїв, які, зустрівшись на початку 60-х, розуміють, що їх єднає щось більше, ніж дружба. Вони розстаються, одружуються, але не можуть жити ні один без одного, ні один з одним.

Через свою “слизьку” тематику сценарій, який в Голлівуді називали мало не найкращим з усього будь-коли написаного для кіно, мандрував студіями років 10. У 2000 р. його збирався перенести на екран Гас Ван Сент з [Меттом Деймоном->matt-damon] та [Беном Аффлеком->ben-afflek] в головних ролях. Розглядались також кандидатури [Коліна Фаррелла->colin-farrell], [Джоша Хартнетта->josh-hurtnett] та Біллі Крудапа. Коли Лі звернувся до Леджера, той дуже боявся зв’язуватись з такою роллю, але дав почитати сценарій своїй тодішній подрузі [Наомі Воттс->naomi-watts], яка і вмовила його. Можливо, потім Воттс пошкодувала про свої слова, бо на зйомках у Хіта почався роман з Мішель Вільямс, якій дісталась роль його дружини. Гілленхаал свого часу відмовився зніматись у [“Мрійниках”->dreamers] Бертолуччі через надмір “оголених” сцен, але грати у Лі погодився: каже, що зростав в оточенні “голубих” пар.

В літературному першоджерелі багато натуралізму, і Лі довго думав, чи варто залишати його у фільмі. За словами Гілленхаала, режисер казав йому: “Двоє чоловіків, які пасуть стадо, – це більш сексуально, ніж двоє чоловіків, які займаються сексом”. Задовго до прем’єри було відомо про поцілуй між головними героями. Джейк скаржився, що Хіт мало не зламав йому ніс: “Він схопив мене, кинув об стіну і впився в мене губами. Потім те саме зробив я. І так – дубль за дублем. Він з мене всю душу вибив своєю “пристрастю”. У нас були епізоди, в яких ми б’ємось один з одним, але після них я не почувався таким побитим”. Леджер розповідав, що саме для цього фільму йому, актору, який грав у “Патріоті”, “Історії лицаря” та [“Чотирьох перах”->four-feathers], наказали підкачати м’язи.

Дія картини відбувається у Техасі й Вайомінгу (де й знаходиться “горбата гора” – Броукбек), однак зйомки проходили в канадській Альберті – столиці штату Калгарі та його мальовничих околицях. Там назбирали й масовку – тисячу глядачів на змаганнях з родео. Претендентів запрошували на співбесіду зі своїми костюмами – двома комплектами класичного ковбойського одягу. Герой Гілленхаала – професійний наїзник; актор чесно сказав тренеру, що не знає, з якого боку підходити до коня. Однак перед початком зйомок він хвалився: “Зараз я вже вмію сідати на коня, злізати з нього і навіть трохи їздити”.

Енн Хатавей, яка зіграла дружину героя Джейка й матір його дітей, колишню королеву родео, на зйомках вилетіла з сідла: “Я тренувалась декілька тижнів в нью-йоркській Академії верхової їзди, і у мене все виходило досить добре. Однак під час зйомок мені дали нового коня, який, як виявилось, слухався тільки голоса. Коли я вдарила його п’ятами, як попереднього, він розізлився і скинув мене. Я піднялась і зробила декілька дублів, як було потрібно, а синці лікувала потім”.

Анг Лі, великий прихильник хокею, “заразив” цим половину знімальної групи і навіть притяг на стадіон незадоволеного Гілленхаала, який ніколи не цікавився цим видом спорту.

Подейкують, що Макмертрі був так незадоволений змінами, які вніс в сценарій постановник, що вони сильно посварились, і Лі заборонив пускати письменника на знімальний майданчик. У серпні 2004 р. загинула (за іншою версією, покінчила з собою) 51-річна Джеральдіна Пероні, яка мала монтувати стрічку.

3 коментаря для “Горбата гора”

  1. Более глубоких и искренних чувств не приходилось видеть даже со времен старого советского кинематографа (“Тихий Дон”, “Жестокий романс”..) и тем более американского. Люди!!!!!!!!!!!!!!!!!обязательно посмотрите этот фильм–круто меняет мировозрение. Смерть Леджера–непоправимая утрата, ошибка Бога.

  2. незнаю….включив фільм – переклікав…надибав момент де два мужика….тю, аж передьоргнуло…..шота в тому всьому неправильно

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *