Різ Візерспун

Різ Візерспун (Reese Weetherspoon / Риз Уизерспун) народилась 22 березня 1976 р. у Нью-Орлеані у родині медиків – її мати була терапевтом, а батько працював лікарем у збройних силах. У сім років дівчинка заявила батькам, що хоче стати актрисою. Того ж року вона з’явилась на телеекрані у рекламному ролику однієї з місцевих компаній, а через чотири роки виграла конкурс молодих талантів. У 1991 р. Візерспун дебютувала на великому екрані у стрічці «Людина на Місяці»; за словами акторки, її перша фраза у кіно була: «Я так люблю Елвіса!»

Протягом п’яти років Різ грала у картинах, які не користувались особливим успіхом («Дика квітка», «У полоні пісків», «Джек-ведмежа»), відмовляючись від ролей у таких молодіжних хітах, як «Крик», «Я знаю, що ви зробили минулого літа», «Міські легенди», «Ромео і Джульєтта». «Я не хотіла ставати кумиром підлітків, тому що збиралась зніматись і в 30, і в 40 років», – пояснює акторка. Її вперше помітили у 1996 р. у комедійному трилері «Шосе». Наступного року Візерспун вступила у Стенфордський університет, але кинула навчання, коли режисер Роберт Бентон запросив її у фільм «Сутінки» (1998) з Полом Ньюменом. «Плезантвіль» закріпив позиції Різ на «фабриці мрій», а ролі у «Жорстоких іграх» і «Вискочці» принесли їй відповідно премію «Блокбастер» та номінацію на «Золотий глобус».

Різ Візерспун (Reese Witherspoon / Риз Уизерспун) народилась 22 березня 1976 р. у Нью-Орлеані у родині медиків – її мати була терапевтом, а батько працював лікарем у збройних силах. У сім років дівчинка заявила батькам, що хоче стати актрисою. Того ж року вона з’явилась на телеекрані у рекламному ролику однієї з місцевих компаній, а через чотири роки виграла конкурс молодих талантів. У 1991 р. Візерспун дебютувала на великому екрані у стрічці «Людина на Місяці»; за словами акторки, її перша фраза у кіно була: «Я так люблю Елвіса!»

Протягом п’яти років Різ грала у картинах, які не користувались особливим успіхом («Дика квітка», «У полоні пісків», «Джек-ведмежа»), відмовляючись від ролей у таких молодіжних хітах, як [«Крик»->scream], «Я знаю, що ви зробили минулого літа», [«Міські легенди»->urban-legend], «Ромео і Джульєтта». «Я не хотіла ставати кумиром підлітків, тому що збиралась зніматись і в 30, і в 40 років», – пояснює акторка. Її вперше помітили у 1996 р. у комедійному трилері «Шосе». Наступного року Візерспун вступила у Стенфордський університет, але кинула навчання, коли режисер Роберт Бентон запросив її у фільм «Сутінки» (1998) з [Полом Ньюменом->paul-newman]. «Плезантвіль» закріпив позиції Різ на «фабриці мрій», а ролі у «Жорстоких іграх» і «Вискочці» принесли їй відповідно премію «Блокбастер» та номінацію на «Золотий глобус».

У 2000 р. Візерспун зіграла гостьову роль у популярному телесеріалі «Друзі» і знялась у трилері «Американський психоз» Мері Харрон і комедії «Маленький Ніккі» Стівена Брілла. Її першим «сольним» фільмом стала [«Блондинка в законі»->legally-blond] (2001) Роберта Лукетіча. До ролі студентки юридичного факультету Еллі Вудс акторка готувалась в університеті Південної Каліфорнії та в юридичній школі Loyola. «Я сиділа на лекціях, ходила по коридорам, відвідувала гуртожитки, – згадує вона. – Навіть була у бістро, де збираються студенти після занять. Я відчувала себе антропологом, котрий вивчає особливий різновид людей під назвою «майбутні юристи». У «Блондинці» Різ вперше випробувала свої сили у жанрі романтичної комедії, який критики люблять називати «територією Джулії Робертс». Двобій закінчився з рахунком один-один: «Блондинка в законі» зібрала у прокаті США 90 млн. доларів – стільки ж, скільки стрічка за участю Робертс «Улюбленці Америки», яка вийшла на екрани того ж року. Візерспун відзначили призом «MTV Movie Awards» за найкраще комедійне виконання і висували на здобуття «Золотого глобуса» в аналогічній номінації.

Якщо за «Блондинку» акторка отримала лише мільйон доларів, то за наступну романтичну комедію – «Стильна штучка» (2002) Енді Теннента – їй заплатили вже 5 мільйонів. Завдяки касовому успіху цієї картини (124 млн. доларів у США) гонорар Візерспун виріс до 15 мільйонів – саме стільки вона отримала за зйомки у продовженні пригод Еллі Вудс – «Блондинка в законі-2» Чарлза Херман-Вурмфелда. Красномовним був той факт, що продюсери фільму не побоялись випустити його в прокат в один день з [«Термінатором-3»->terminator-3]. Дива не сталося, і «Блондинка» залишилась на другому місці, але впевнено зібрала свої 80 млн. доларів. Успіх Візерспун підтвердили «Ярмарок марнославства» (2004), минулорічна успішна романтична комедія «Між небом і землею» з [Марком Руффало->mark-ruffalo] та роль у біографічній стрічці [«Перетнути межу»->walking-the-line], яка зробила її головною претенденткою на цьогорічний «Оскар».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *