Посейдон

Посейдон (Poseidon / Посейдон). Фільм-катастрофа. США, 2006. Режисер Вольфганг Петерсен. У ролях: Курт Рассел, Джош Лукас, Еммі Россум, Річард Дрейфус, Майк Фогель, Джасінда Барретт.

У 1972 р. стрічка “Пригоди “Посейдона” стала одним з перших представників жанру фільмів-катастроф. Її було знято за романом Пола Галліко. Сюжет картини простий: в новорічну ніч цунамі, яке виникло після землетрусу в Північній Атлантиці, перевертає круїзний лайнер “Посейдон”, який йде з Нью-Йорка в Афіни. Ті, що залишились в живих, на чолі зі священиком (Джин Хекмен) та капітаном (Ернест Боргнайн) намагаються пробитись нагору, до днища, щоб вибратись, доки судно повністю не затонуло. Фільм зробив вражаючі касові збори, був висунутий на вісім премій Кіноакадемії і отримав дві з них (за пісню та спецефекти). Ідея ще трохи заробити на успіху цієї картини прийшла в голову не лише продюсерам зі студії “Ворнер Бразерс”: телеканал “Холлмарк” зняв свій тригодинний римейк, замінивши природний катаклізм вибухом-терактом. Автори кінематографічної переробки нічого міняти не стали. Заяву про запуск проекту було зроблено невдовзі після руйнівного цунамі в Південно-Східній Азії, а зйомки співпали з трагедією в Новому Орлеані.

Посейдон (Poseidon / Посейдон). Фільм-катастрофа. США, 2006. Режисер Вольфганг Петерсен. У ролях: [Курт Рассел->kurt-russell], [Джош Лукас->josh-lucas], [Еммі Россум->emmy-rossum], Річард Дрейфус, Майк Фогель, Джасінда Барретт.

У 1972 р. стрічка “Пригоди “Посейдона” стала одним з перших представників жанру фільмів-катастроф. Її було знято за романом Пола Галліко. Сюжет картини простий: в новорічну ніч цунамі, яке виникло після землетрусу в Північній Атлантиці, перевертає круїзний лайнер “Посейдон”, який йде з Нью-Йорка в Афіни. Ті, що залишились в живих, на чолі зі священиком ([Джин Хекмен->gene-haeckman]) та капітаном (Ернест Боргнайн) намагаються пробитись нагору, до днища, щоб вибратись, доки судно повністю не затонуло.

Фільм зробив вражаючі касові збори, був висунутий на вісім премій Кіноакадемії і отримав дві з них (за пісню та спецефекти). Ідея ще трохи заробити на успіху цієї картини прийшла в голову не лише продюсерам зі студії “Ворнер Бразерс”: телеканал “Холлмарк” зняв свій тригодинний римейк, замінивши природний катаклізм вибухом-терактом. Автори кінематографічної переробки нічого міняти не стали. Заяву про запуск проекту було зроблено невдовзі після руйнівного цунамі в Південно-Східній Азії, а зйомки співпали з трагедією в Новому Орлеані.

Продюсером став Вольфганг Петерсен. Після кількох місяців безплідних пошуків режисера він же вирішив виступити і постановником “Посейдона”. У нове плавання Петерсен взяв з собою перевірених помічників – оператора Джона Сіла (“Ідеальний шторм”) та художника Білла Сенделла (“Володар морів”). Завдяки їх професіоналізму складні зйомки вклались і в 135-денний графік, і в 140-мільйонний бюджет.

Петерсен з самого початку контролював роботу над сценарієм, який писали Марк Протосевич та Аківа Голдсман. Від оригіналу автори взяли тільки концепцію катастрофи; головне ж у картині – поведінка людей. Сценаристи вигадали зовсім нових героїв. Місце пастиря зайняв колишній пожежник, а нині мер невеликого містечка (Рассел), який подорожує разом з дочкою (Россум). Її хлопець (Фогель) ніяк не відважиться розповісти майбутньому тестю про їх таємні заручини. Іншим лідером проти власної волі стає шахрай (Лукас), який заробляє на життя азартними іграми на круїзних судах, тому добре знає їх планування; ще до катастрофи у нього виникають почуття до самотньої молодої матері (Барретт). Серед сміливців також опиняється гей з розбитим серцем (Дрейфус), який подумував про самогубство.

Всі зйомки велись у павільйонах Лос-Анджелесу, часом у п’яти одночасно. Декорації ключових інтер’єрів будували у двох екземплярах: звичайні і догори дном (після аварії). Петерсен створив окремо майже всі фрагменти лайнера. Більшість конструкцій знаходились на величезних шарнірах, які допомагали імітувати нахил судна.

1 коментар для “Посейдон”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *