Чорна Орхідея

Чорна Орхідея (The Black Dahlia / Черная Орхидея). Кримінальна драма. США, 2006. Режисер Браян Де Пальма. У ролях: Джош Хартнетт, Скарлетт Йохансон, Хіларі Свояк, Ерон Екхарт, Міа Кершнер, Роуз Макгоуен.

15 січня 1947 р. біля авеню Сан-Нортон знайшли труп дівчини: на обличчі – розріз від вуха до вуха, на руках і ногах – сліди від мотузок, на тілі – багато ножових поранень. Через кілька годин про вбивство знало все місто. Жертвою виявилась 22-річна уродженка штату Массачусетс Елізабет Шорт, яка приїхала в Лос-Анджелес в надії зробити акторську кар’єру. Півроку по тому у цій справі було вже 75 підозрюваних, а через два роки – 192…

Чорна Орхідея (The Black Dahlia / Черная Орхидея). Кримінальна драма. США, 2006. Режисер [Браян Де Пальма->brian-de-palma]. У ролях: [Джош Хартнетт->josh-hurtnett], [Скарлетт Йохансон->scarlett-johansson], [Хіларі Свонк->hillary-swank], Ерон Екхарт, Міа Кершнер, Роуз Макгоуен.

15 січня 1947 р. біля авеню Сан-Нортон знайшли труп дівчини: на обличчі – розріз від вуха до вуха, на руках і ногах – сліди від мотузок, на тілі – багато ножових поранень. Через кілька годин про вбивство знало все місто. Жертвою виявилась 22-річна уродженка штату Массачусетс Елізабет Шорт, яка приїхала в Лос-Анджелес в надії зробити акторську кар’єру. Півроку по тому у цій справі було вже 75 підозрюваних, а через два роки – 192…

Історія життя і смерті Шорт стала однією з найбільш жахливих і хвилюючих загадок ХХ століття. Було написано сотні книг і статей про нерозкриту справу, випущено фільми, музичні композиції і навіть комп’ютерну гру. Стрічка Де Пальми є екранізацією роману Джеймса Еллроя. Він був написаний у 1987 р. і зацікавив Голлівуд майже відразу. Першим претендентом на режисуру був Дейвід Фінчер, однак за кілька років він та його помічники так і не змогли перетворити роман на основу для двогодинного кіно.

На одну з головних ролей Фінчер запросив Тома Круза. Актор хотів бачити Фінчера режисером третьої “Неможливої місії”, тому робив вигляд, що цікавиться його проектом, хоча конкретних обіцянок не давав. У 2002 р. продюсер Арт Лінсон, стомившись від безплідного чекання, запросив на головну роль Джоша Хартнетта. Фінчер був не проти, проте стверджував, що не зможе запустити фільм у виробництво, бо треба допрацювати сценарій. В результаті Лінсон передав проект Де Пальмі. Той підписав контракт у 2003 р. і енергійно взявся до справи.

Великі студії побоювались братись за подібний проект: відтворення Лос-Анджелесу 40-х обійшлось би у 50-70 млн. доларів, а надії на великі касові збори без Тома Круза не було. Після кількох місяців безплідних переговорів Лінсон вирішив забезпечити незалежне фінансування за рахунок продажу прокатних прав на іноземні території та інвестицій німецького кінофонду Apollo Media. Разом з німецькими та італійськими партнерами він збирався знімати в Берліні та Римі. Після пожежі на римській студії вирішили знімати у Празі, але це обіцяло ще більші витрати. Марк Валберг погодився зіграти напарника головного героя, Скарлетт Йохансон – його дівчину, Хіларі Свонк – Мадлен, дочку багатія, замішаного у вбивстві. На цю ж роль претендувала Міа Кершнер, проте Де Пальма вирішив, що її трагічна врода краще підійде для ролі Елізабет Шорт, від якої раніше відмовились Єва Грін та Меггі Гілленхаал. Влітку 2004 р. проект був готовий до запуску, але у Лінсона зірвалась одна з угод, і фінансування проекту розсипалось.

На допомогу прийшов Аві Лернер, засновник і співвласник фірм “Ню Імейдж” та “Мілленіум”. Восени 2004 р. він зустрівся з Лінсоном і запропонував знімати всі павільйонні сцени “Орхідеї” у Болгарії, а натурні звести до мінімуму і зробити в Лос-Анджелесі. Зйомки перенесли на квітень-червень 2005 р. Восени 2004-го художник Данте Ферретті почав будувати декорації на болгарській студії: Де Пальма надав йому повну творчу свободу.

Марк Валберг відмовився їхати на зйомки в Болгарію, і йому терміново почали шукати заміну. Зніматися дуже хотів Пол Вокер, але режисер віддав перевагу Ерону Екхарту. У квітні 2005 р. зйомки в Болгарії почались. Йохансон вирішила мандрувати інкогніто і зареєструвалась у готелі під іменем Вів’єн Лі (її назвали на честь Скарлетт О’Хара). Вона була дуже здивована, коли її миттєво вирахували.

Герой Хартнетта – колишній боксер, тому актору довелось кілька місяців тренуватись по три-п’ять годин на день. “Хіларі Свонк навіть запропонувала попрацювати моїм спаринг-партнером, – згадує актор. – Але вона була так чудово натренована, що я не ризикнув вийти з нею на ринг”.

1 коментар для “Чорна Орхідея”

  1. Привіт Вадим!
    давай коментувати фільми разом 😉
    зайди на цю сторінку і ти зрозумієш що я маю на увазі
    http://podcastingua.com/category/%d0%9a%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b0%d0%bd/

    ——
    технічний нюанс – пермісти код google analitycs в кінець сторінки (перед тегом ) зараз він в тебе зверху і із за цього довго грузиться сторінки (сторінка не загружається поки гугл не загрузить скрипт)
    це зробить щасливішими твоїх читачів (мене в їх числі теж 😉

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *