Справжнє кохання

Справжнє кохання (Love Actually / Реальная любовь). Великобританія, 2003. Режисер Річард Кертіс. У ролях: Х’ю Грант, Мартіна Маккатчен, Емма Томпсон, Алан Рікмен, Лаям Нісон, Кіра Найтлі, Ендрю Лінкольн, Лора Лінні, Колін Фірт.

Новий канал, неділя 1 жовтня, 00.20

Кохання править усім навколо у фільмі, дія якого відбувається напередодні Різдва, а героями є двадцять різних жителів Лондона. Новий прем’єр-міністр Великобританії (Грант) закохується у дівчину, яка приносить йому чай (Мартіна Маккатчен). Його сестра (Томпсон) починає підозрювати, що її чоловік зраджує її з секретаркою. Вдовець Денієл (Нісон) допомагає своєму 11-річному пасинку Сему завоювати серце найвродливішої дівчинки у школі…

Справжнє кохання (Love Actually / Реальная любовь). Великобританія, 2003. Режисер Річард Кертіс. У ролях: [Х’ю Грант->hu-grant], Мартіна Маккатчен, [Емма Томпсон->emma-thompson], [Алан Рікмен->alan-rickman], [Лаям Нісон->liam-nison], [Кіра Найтлі->kira-nightly], Ендрю Лінкольн, Лора Лінні, Колін Фірт.

Новий канал, неділя 1 жовтня, 00.20

Кохання править усім навколо у фільмі, дія якого відбувається напередодні Різдва, а героями є двадцять різних жителів Лондона. Новий прем’єр-міністр Великобританії (Грант) закохується у дівчину, яка приносить йому чай (Маккатчен). Його сестра (Томпсон) починає підозрювати, що її чоловік зраджує її з секретаркою. Вдовець Денієл (Нісон) допомагає своєму 11-річному пасинку Сему завоювати серце найвродливішої дівчинки у школі…

«Справжнє кохання» є режисерським дебютом Річарда Кертіса – першого британського сценариста, чиї стрічки зібрали у світовому прокаті мільярд доларів. Кертіс збирався стати журналістом, але під час навчання в Оксфордському університеті зацікавився акторською професією і почав створювати комедійні скетчі. Невдовзі з’ясувалося, що він вигадує дотепи набагато краще, ніж грає, тому Кертіс став писати невеликі п’єси для свого друга Ровена Аткінсона. Їх співпраця продовжилася у телесеріалі «Містер Бін» та у «Справжньому коханні», де Аткінсон виконав невелику роль продавця Руфуса.

У середині 90-х Кертіс почав писати для кіно, створивши сценарії таких хітів, як «Чотири весілля і один похорон» (1994), «Ноттінг-Гілл» (1999), [«Щоденник Бріджет Джонс»->bridget-jones-diary] (2001). Задум «Справжнього кохання» виник у нього під час зйомок «Ноттінг-Гілла». «Я не пам’ятаю точно, як це було, – розповідає Кертіс. – В якусь мить я вирішив спробувати написати десяток сценаріїв про кохання одночасно. Поїхав у відпустку і поставив перед собою мету: щодня під час прогулянки вигадувати нову історію. Я використовував невеликі події з власного минулого та життя людей, котрих знав. Так поступово сформувався сюжет картини».

Під час написання сценарію у Кертіса виникла ідея самому поставити фільм. «Мені здається, що іншим режисерам було нелегко працювати зі мною, тому я вирішив, що якщо вже комусь доведеться страждати від сценариста, який всюди пхає свого носа, то нехай це буду я», – жартує він. Спочатку стрічка мала назву «Кохання – це усе навколо» (ці слова звучали у пісні з «Чотирьох весіль» у виконанні групи «Wet Wet Wet»). Зйомки картини з 30-мільйонним бюджетом, які почалися 2 вересня 2002 р. і тривали 13 тижнів, проходили у студії і на натурі в Лондоні та його околицях. Перша і заключна сцени були зняті у залі аеропорту Хітроу.

«Справжнє кохання» стало черговим творчим успіхом Річарда Кертіса, про що свідчать номінації на «Золотий глобус» за найкращу комедію та сценарій. Кожен з уславлених акторів майстерно веде свою роль, і кожен глядач знайде для себе хоча б одного персонажа, якому буде співчувати. «Мене завжди хвилювала проблема реалістичності, – каже Кертіс. – Для мене цілком реалістичним твором мистецтва є «Звуки музики». Як на мене, в них більше правди, ніж у сучасних реалістичних драмах, адже люди щодня, щохвилини закохуються. Яким би похмурим не здавався світ, насправді тканина життя завжди сповнена кохання».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *