Кімната страху

Кімната страху (Panic Room / Комната страха). США, 2002. Режисер Дейвід Фінчер. У ролях: Джоді Фостер, Дуайт Йокам, Форест Вайтекер, Джаред Лето, Крістен Стюарт.

1+1, п’ятниця 6 жовтня, 22.20

Мег Олтмен, яка щойно розлучилася з чоловіком, купує будинок у Вестсайді і переїздить туди разом з дочкою Сарою. Колишній власник будинку створив спеціальну кімнату-бункер, де можна було б сховатися від грабіжників. Ця кімната стає єдиним шансом на порятунок Мег і Сари під час нападу трьох злочинців – Джуніора, Бернема та Рауля…

Кімната страху (Panic Room / Комната страха). США, 2002. Режисер Дейвід Фінчер. У ролях: [Джоді Фостер->jodie-foster], Дуайт Йокам, Форест Вайтекер, Джаред Лето, Крістен Стюарт.

1+1, п’ятниця 6 жовтня, 22.20

Мег Олтмен, яка щойно розлучилася з чоловіком, купує будинок у Вестсайді і переїздить туди разом з дочкою Сарою. Колишній власник будинку створив спеціальну кімнату-бункер, де можна було б сховатися від грабіжників. Ця кімната стає єдиним шансом на порятунок Мег і Сари під час нападу трьох злочинців – Джуніора, Бернема та Рауля…

У 1997 р. культовий режисер Фінчер («Сім», «Бійцівський клуб») запросив Джоді Фостер на роль дочки героя у свій трилер «Гра». Однак головний виконавець – 53-річний [Майкл Даглас->michael-duglas] – заявив, що 34-річна Фостер є занадто старою для цієї ролі. «Нічого дивного, – обурювалася ображена актриса, – підстаркуваті голлівудські супермени звикли вважати, що жінки віком більше 27 не можуть бути на екрані не тільки їх дочками, а й коханками!» Сценарій «Гри» змінили і дочку перетворили на молодшого брата, якого зіграв [Шон Пенн->sean-penn].

«Я хотіла знятися у «Грі», бо Фінчер цікавив мене як режисер, – каже Фостер. – У нас багато спільних друзів, тому я знала, якою є атмосфера на знімальному майданчику його картин. У нас однакове ставлення до кіно. Усі ці роки ми продовжували спілкуватися».

Головна роль у «Кімнаті страху» призначалася Ніколь Кідман, проте вона не могла грати через травму, яку отримала під час роботи над «Мулен Ружем». Це сталося незадовго до початку акторського страйку, тому керівництво студії вирішило не чекати, поки зірка видужає. Фінчер повинен був за кілька днів знайти заміну, але майже усі провідні акторки «фабрики мрій» знімалися в інших фільмах. Єдиною, хто мав вільний час, була Фостер: вона збиралася працювати над власним проектом «Флора Плам», однак відклала зйомки через те, що виконавець однієї з ролей Расселл Кроу ушкодив плече. «Я сама запропонувала свої послуги, – розповідає Джоді. – Я читала сценарій «Кімнати», слідкувала за проектом. Одна й та сама людина є помічником режисера у Фінчера і у мене. Його режисер з кастінгу також підбирає акторів у мої стрічки. Про те, що Фінчер шукає актрису, я дізналася найпершою». Заради ролі Мег Олтмен Фостер навіть відмовилась стати президентом журі престижного Каннського кінофестивалю. Гонорар акторки за зйомки у «Кімнаті» склав 12 млн. доларів.

Кімната-бункер – це не вигадка сценариста Коеппа (за «Кімнату страху» він отримав 4 мільйони). Подібні приміщення є у будинках Мадонни, [Стівена Спілберга->steven-spielberg], [Камерон Діас->cameron-dias], [Кевіна Костнера->kevin-costner], принца Чарлза; особливо популярними вони стали після вересневих терактів 2001-го. «Головна ідея фільму полягає у тому, що людина не повинна ховатись у такій «кімнаті страху», – вважає Фостер. – Це історія жінки, яка зовсім не знає своїх сил та внутрішніх ресурсів, але під час випробування дізнається, хто вона і на що здатна».

3 коментаря для “Кімната страху”

  1. А де висновок ? Вадим просто описав це кіно, але авторського вердикту не поставив. Чи варто його дивитися, чи не варто…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *