Ідентифікація Борна

Ідентифікація Борна (The Bourne Identity / Идентификация Борна). США, 2002. Режисер Даг Лаймен. У ролях: Метт Деймон, Франка Потенте, Кріс Купер, Клайв Овен, Браян Кокс, Джулія Стайлз.

ICTV, субота 21 жовтня, 19.50

Рибалки знаходять у Середземному морі пораненого молодого чоловіка, який втратив пам’ять. Під шкірою у нього зашитий чіп з номером рахунку та назвою банку, і, навідавшись туди, герой дізнається, що його звуть Джейсон Борн і що він виконував таємні завдання для американського уряду. Колишній начальник Борна наказує ліквідувати його…

Ідентифікація Борна (The Bourne Identity / Идентификация Борна). США, 2002. Режисер Даг Лаймен. У ролях: [Метт Деймон->matt-damon], Франка Потенте, [Кріс Купер->chris-cooper], [Клайв Овен->clive-owen], [Браян Кокс->brian-cox], [Джулія Стайлз->julia-stiles].

ICTV, субота 21 жовтня, 19.50

Рибалки знаходять у Середземному морі пораненого молодого чоловіка, який втратив пам’ять. Під шкірою у нього зашитий чіп з номером рахунку та назвою банку, і, навідавшись туди, герой дізнається, що його звуть Джейсон Борн і що він виконував таємні завдання для американського уряду. Колишній начальник Борна наказує ліквідувати його…

Стрічка Лаймена, знаного за молодіжною картиною «Екстазі», є другою екранізацією знаменитого шпигунського бестселера Ладлема (першою був телефільм 1988 р. Роджера Янга з Річардом Чемберленом у головній ролі). Роль Борна в «Ідентифікації» призначалася [Бреду Пітту->brad-pitt], а режисером мав стати Тоні Скотт («Останній бойскаут»), однак обидва зацікавились іншим проектом цього ж жанру – «Шпигунські ігри». Демон теж спочатку вагався: він був змушений обирати між пригодами суперагента, що страждає від амнезії, та «Планетою мавп» [Тіма Бертона->tim-burton]. Потім у «Планету» запросили [Марка Валберга->mark-walberg], і Деймон погодився грати Борна. Актору довелося вивчати бокс, бойові мистецтва та стрільбу, але найскладніші трюки виконувати він відмовився: «Нехай це роблять професіонали. З мене вистачить коліна, яке я пошкодив на зйомках «Легенди про Беггера Венса». Жіноча роль дісталась німецькій зірці Потенте («Біжи, Лоло, біжи»), якій після «Кокаїну» пророкували успішну голлівудську кар’єру. Зйомки стрічки, бюджет якої склав 75 мільйонів, проходили восени 2000 р. у Парижі, Празі і Греції. Прем’єру призначили на вересень 2001 р., проте перенесли на 14 червня 2002 р., бо деякі сцени треба було перезняти.

Всупереч не надто оптимістичним прогнозам критиків, Лаймену вдалося створити непересічний трилер з динамічним розвитком дії та нетривіальною романтичною лінією. Картина добре пройшла у прокаті (121 млн. доларів у США), її автори перенесли на екран наступний романи Ладлема «Перевага Борна», а зараз готують екранізацію «Ультиматуму Борна».

2 коментаря для “Ідентифікація Борна”

  1. Особисто мені фільм сподобався (щоправда дивився я його місяців три тому). Цікаво спостерігати, як людина ніби народжується заново, формується новий характер (або виходить назовні справжній, який був пригнічений). А потім починає сама себе ненавидіти за своє минуле. Потім закохується, вбиває купу поганих хлопців і фільм завершеється хепіендом.

  2. Фільм динамічний та цікавий. Проте він практично нічого не має спільного з першоджерелом. Звідти, можна сказати, взяли лише саму ідею про те, що чоловіка що втратив пам”ять викинуло море. На цьому фільм зав”язується. І це практично все. Для тих хто читав книжку або хотів би просто побачити про що вона раджу її або прочитати (вона дуже цікава), або переглянути двосерійний фільм з Річардом Чамберленом. Хоча він і старий проте він справді цікавий і є прямо по книжці Лендона. Плюс там гарний набір акторів, тому і якість акторської гри там значно краща. Сучасна “версія” в цьому плані старій сильно поступається. Але й з другого боку перед нею напевно ставились інші задачі.
    Раджу подивитися цей фільм у двох варіантах. Обидва по своєму цікаві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *