Володар перснів: Повернення короля

Володар перснів: Повернення короля (The Lord of the Rings: The Return of the King). США, 2003. Режисер Пітер Джексон. У ролях: Ілайджа Вуд, Іан Маккеллен, Вігго Мортенсен, Лів Тайлер, Шон Астін, Кейт Бланшетт, Орландо Блум, Біллі Бойд, Енді Серкіс.

1+1, неділя 5 листопада, 20.20

Битва за Хельмову Падь закінчилась перемогою сил добра, але війна за Середизем’я тільки починається. Війська Саурона атакують Гондор, останнє вільне королівство. Братство персня готується до грандіозної битви, мета якої – відволікти увагу Саурона і дати хоббіту Фродо шанс завершити його місію – знищити Перстень Всевладдя…

Володар перснів: Повернення короля (The Lord of the Rings: The Return of the King). США, 2003. Режисер Пітер Джексон. У ролях: [Ілайджа Вуд->ilaija-wood], [Іан Маккеллен->ian-mckellen], [Вігго Мортенсен->viggo-mortensen], [Лів Тайлер->liv-tyler], Шон Астін, [Кейт Бланшетт->kate-blanchett], [Орландо Блум->orlando-bloom], Біллі Бойд, Енді Серкіс.

1+1, неділя 5 листопада, 20.20

Битва за Хельмову Падь закінчилась перемогою сил добра, але війна за Середизем’я тільки починається. Війська Саурона атакують Гондор, останнє вільне королівство. Братство персня готується до грандіозної битви, мета якої – відволікти увагу Саурона і дати хоббіту Фродо шанс завершити його місію – знищити Перстень Всевладдя…

«На першому плані ви побачите війну, а на другому – двох маленьких хоббітів, Фродо та Сема, які лізуть на гору на руках і колінах. Стосунки між цими двома героями – серце картини, – вважає режисер трилогії екранізацій Дж. Р. Р. Толкієна Пітер Джексон. – Ніхто з персонажів не вийде з цієї історії незміненим. Вони ніколи не будуть такими, як раніше. Саме ця частина розкриває їх емоційний бік».

Хоча зйомки усіх трьох «Володарів» проходили у Новій Зеландії одночасно і закінчились ще у березні 2001 р., чимало сцен довелося перезняти. Багато часу зайняло також створення спецефектів. У жовтні 2003 р. продюсер Марк Ордескі заявив, що роботу над «Поверненням короля» ще не закінчено, проте світова прем’єра стрічки відбулась, як і було обіцяно, 1 грудня.

Першими фільм побачили жителі новозеландської столиці – Веллінгтона. Очікуючи прем’єру, фанати «Володаря перснів» ночували на вулицях біля кінотеатру «Embassy Theatre». 17 грудня картина вийшла в американський прокат. У кількох найбільших кінотеатрах демонстрували всю трилогію повністю (тривалість таких сеансів перевищувала 10 годин). Першого ж дня «Повернення короля» зібрало рекордні для прем’єр, що відбулись у середу, 34,1 млн. доларів, затьмаривши досягнення «Прихованої загрози» Джорджа Лукаса (28 мільйонів за перший день). Блокбастер Джексона побив й інший рекорд Лукаса: за перші п’ять днів прокату він приніс 125 млн. доларів («Прихована загроза» за аналогічний період зібрала 105 мільйонів, [«Дві вежі»->lord-of-the-rings-2] – 102, а [«Братство персня»->lord-of-the-rings-1] – лише 66).

«Повернення короля» є найдовшим фільмом трилогії: воно триває 200 хвилин. Намагаючись скоротити стрічку, режисер вирізав з неї кілька важливих сцен, в тому числі смерть злого мага Сарумана, роль якого виконав легендарний [Крістофер Лі->christopher-lee]. 81-річний актор був прикро вражений цим фактом і вирішив бойкотувати прем’єру, а його прихильники розпочали акцію зі збору підписів на захист свого улюбленця. Джексон змушений був пообіцяти, що обов’язково додасть вирізані сім хвилин у повну версію «Повернення» на DVD.

Третя і заключна частина екранізації знаменитої трилогії стала гідним фіналом цього величного проекту. Стрічка перевершила за касовими зборами своїх попередників (понад 370 млн. доларів тільки у США) і здобула 11 премій Кіноакадемії (раніше це вдавалося лише «Бен-Гуру» та «Титаніку»), в тому числі за найкращий фільм, режисуру й адаптацію літературного першоджерела. Втім, рекордна кількість «Оскарів» призначалась швидше не самому «Поверненню короля», а трилогії в цілому. Сучасна розважальна продукція Голлівуду часто зводиться до безглуздої мішанини відомих сюжетних мотивів та персонажів або до демонстрації спецефектів з домішкою дешевого фарсу чи псевдофілософської балаканини. Тому цілком логічним є успіх і у критиків, і у глядачів «фентезійного» епосу Джексона, де поєднуються цікава ідея, високий технічний рівень зйомок та чудова акторська гра.

2 коментаря для “Володар перснів: Повернення короля”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *