Безстрашний

Безстрашний (Бесстрашный / Fearless). Китай, 2006. Режисер Ронні Ю. У ролях: Джет Лі, Джон Т. Бенн, Коллін Чу, Брендон Рі, Нейтан Джонс, Масато Харада, Шидо Накамура.

Хуо Юань Чжиа (1868-1910) – боєць, про якого складали легенди. Він брав участь у спробі перевороту у 1895 р., а потім прославився, перемігши російського боксера. У 1909 р. Хуо Юань Чжиа заснував свою школу бойових мистецтв, проте рік потому загадково помер: подейкували, що його отруїли.

Безстрашний (Бесстрашный / Fearless). Китай, 2006. Режисер Ронні Ю. У ролях: [Джет Лі->jet-li], Джон Т. Бенн, Коллін Чу, Брендон Рі, Нейтан Джонс, Масато Харада, Шидо Накамура.

Хуо Юань Чжиа (1868-1910) – боєць, про якого складали легенди. Він брав участь у спробі перевороту у 1895 р., а потім прославився, перемігши російського боксера. У 1909 р. Хуо Юань Чжиа заснував свою школу бойових мистецтв, проте рік потому загадково помер: подейкували, що його отруїли.

У 1972 р. історія Хуо Юань Чжиа надихнула [Брюса Лі->bruce-lee] на створення картини “Кулак люті”, а Джет Лі у 1994 р. зіграв головну роль у її римейку – стрічці “Легенда про кулак”. Саме вона стала імпульсом, який підштовхнув актора почати розробку проекту про Хуо Юань Чжиа. На початку нового століття Лі разом з продюсером Біллом Конгом почав працювати зі сценаристами, ретельно складаючи сцени, де поєднувались реальність й вигадка. Довелося змінити 10 кінодраматургів.

Єдине, що Лі дуже добре уявляв ще до початку роботи над фільмом, – це хореографія двобоїв. Він заздалегідь домовився зі славетним постановником бойових сцен Юень Ву Піном про те, що техніка боїв повинна відображувати зміни у поглядах героя на життя. Лі зміг умовити і режисера Ронні Ю, запевнивши його, що Хуо Юань – саме той герой, який потрібен китайському молодому поколінню. На ролі суперників головного героя запросили відомих спортсменів і каскадерів – німця Брендона Рі, американського трюкача Ентоні Де Лонгіса, кікбоксера Жан-Клода Леєра та австралійського “чоловіка-танка” Нейтана Джонса. Останній швидко зрозумів, що китайські меблі для нього замалі: для того, щоб він міг нормально відпочити, довелось зсувати три ліжка, які ледве вмістились у кімнаті. Для того, щоб підтримувати форму, він кілограмами їв білкову їжу і щогодини випивав літр мінеральної води. Одного разу гігант, не розрахувавши свої сили, так кинув партнера-каскадера, що той потрапив до лікарні зі зламаним ребром. У перервах між зйомками Джонс, щоб не сидіти без діла, віджимався по 150-200 разів.

Коли знімали двобій героїв Джета Лі та Де Лонгіса, Юень Ву Пін не ризикнув використати у цій сцені справжні мечі, давши акторам дерев’яні копії, які зламались у першому ж дублі. У Ву Піна було кілька дюжин бутафорських мечів; до кінця знімального дня майже усі вони були зламані, однак після завершення зйомок Де Лонгіс подарував Лі справжній іспанський бойовий меч.
Японський актор Шидо Накамура спеціально для фільму почав самостійно вчити китайську мову і дивився для цього передачі на шанхайському телеканалі, тому був дуже розчарований, коли дізнався, що вчить не ту мову: передачі йшли на кантонському діалекті, а герої фільму спілкуються на класичному мандаринському.

Лі хотів, щоб у “Безстрашному” були показані усі популярні стилі єдиноборств, через це картина вийшла занадто довгою – перша версія тривала дві з половиною години. Тому стрічку довелось скорочувати: з неї вирізали сюжетні лінії, пов’язані з таїландським бійцем у виконанні відомого кікбоксера Сомлука Камсінга і з героїнею Мішель Йєо, що викликало незадоволення її прихильників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *