Холодна гора

Холодна гора (Cold Mountain / Холодная гора). Мелодрама. США-Великобританія, 2003. Режисер Антоні Мінгелла. У ролях: [Джуд Лоу->jude-law], [Ніколь Кідман->nicole-kidman], [Рене Зельвегер->rene-zellweger], [Наталі Портман->natalie-portman], [Філіпп Сеймур Хоффман->philip-seymour-hoffman], Дональд Сазерленд, Брендан Глізон, Джованні Рібізі.

Інтер, середа 11 липня, 23.20

Дія екранізації роману Чарлза Фрейзера відбувається під час громадянської війни у США. Одужавши після поранення, котре лікар вважав смертельним, конфедерат Інман вирушає додому, у Північну Кароліну, де залишив свою кохану Аду, яка тим часом бореться за виживання у рідному селищі. Подорожуючи спустошеними війною землями Півдня, герой зустрічає різних людей; дехто з них намагається допомогти йому досягти мети, а дехто перешкоджає…

«Я мало не поєднав знову – принаймні на екрані – [Тома->tom-cruise] і Ніколь», – посміхаючись, розповідав журналістам голова компанії «Мірамакс» Харві Вайнштейн. Насправді він трохи перебільшував: у «Холодну гору» Кідман запросили вже після того, як у фільмі відмовився зніматись її колишній чоловік. Переговори про головну жіночу роль у картині спочатку вели з [Джулією Робертс->julia-roberts], Рене Зельвегер, Кейт Вінслет та [Дженніфер Коннеллі->jennifer-connelly]. Претендентами на чоловічу роль ЗМІ називали [Метта Деймона->matt-damon], [Бреда Пітта->brad-pitt], [Едварда Нортона->edward-norton], [Метью Макконахі->matthew-mcconaghy], [Леонардо Ді Капріо->leonardo-di-caprio], [Джоша Хартнетта->josh-hurtnett] та [Еріка Бану->eric-bana]; врешті-решт вона дісталась британцю Лоу.

Рене Зельвегер, яка обожнює роман (колись акторка навіть хотіла купити на нього права і зняти за ним власний камерний фільм) і була згідна зіграти у його екранізації будь-кого, отримала комедійну роль бродяжки Рубі, яка з’являється на фермі самотньої Ади і навчає її обходитися без прислужників.

«Я обрав головних виконавців не тільки за талант, а й за людські якості, – каже режисер. – Я знав, що доведеться тяжко працювати, і мені потрібні були не вередливі зірки, а самовіддані бійці». Лоу, наприклад, під час зйомок схуднув на 20 кілограмів. Кідман до початку роботи над картиною змушена була ходити вдягненою з голови до п’ят: акторка не могла дозволити собі засмагнути під каліфорнійським сонцем, оскільки її героїня – типова білошкіра красуня з Півдня XIX століття. На церемонії вручення «Золотих глобусів» усі звернули увагу на червоні, набряклі руки Ніколь. У хід пішли різні жахливі діагнози, хоча пояснювалося усе просто: Ада у «Горі» сама будує паркан, полює, ріже вівцю тощо, і подряпини та бруд на руках Кідман у кадрі є справжніми.

Деякі сцени стрічки відзняли у Вірджинії та Північній Кароліні. Коли ж Мінгеллі знадобився у кадрі сніг, йому порадили підшукати натуру у Румунії. Знімальній групі довелося працювати по 20 годин на добу у лютий холод у горах Трансильванії на півночі і в південному селищі Потіграфу у 45 км від столиці країні, де температура спочатку піднялася до 40 градусів, а потім почалась повінь.

«Холодна гора» з 83-мільйонним бюджетом був найдорожчим фільмом, який «Мірамакс» фінансувала самотужки: другий спонсор – студія «МГМ», яка мала забезпечити світовий прокат картини, – вибув з проекту у жовтні 2002 р. Керівництво «Мірамакс» заявило, що абсолютно впевнене в успіху стрічки і не буде шукати нових партнерів. Однак великою перемогою картина не стала. Роботи Лоу та Кідман цього разу задовольнили далеко не всіх, і «Оскар» (за роль другого плану) отримала лише Зельвегер: Кіноакадемія компенсувала їй таким чином невдачі двох попередніх років (у 2001 р. Зельвегер претендувала на «Оскар» за [«Щоденник Бріджет Джонс»->bridget-jones-diary], а у 2002-му – за [«Чикаго»->chicago]). Втім, любителі мелодрам, швидше за все, будуть задоволені.

1 коментар для “Холодна гора”

  1. Мене фільм вразив своєю чуттєвістю, надзичайною ніжністю почуттів, які ніби проникають в тебе, коли споглядаєш за переживаннями героїв. Особливо глибина кохання, передана головними персонажами, зіграними тандемом моїх улюблених Кідман та Лоу. Але, звичайно, цей фільм є чимось значно більшим, ніж історія кохання, це опис епохи, з її характерами, суворістю дійсності, стикнувшись з якою непідготовлена людина просто не зможе вижити без опори, такої як родина, дружба чи справжнє кохання, яке навіть смерть не знищить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *