Джеймс Менголд

Джеймс Менголд (James Mangold / Джеймс Менголд) народився 16 грудня 1963 р. у Нью-Йорку в сім’ї двох художників. Закінчивши Колумбійський університет, він продовжив навчання в Каліфорнійському інституті мистецтв, одночасно на акторському і режисерському факультетах. Головним героєм його дипломного фільму “Сарай” був сарай, що ожив і проковтнув дитину. У 1995 р. Менголд дебютував в ігровому кіно стрічкою з Лів Тайлер “Тяжкий”, яка завоювала спеціальний приз журі за найкращу режисуру на фестивалі “Санденс” та премії за фільм і сценарій на кінофестивалі у Хіхоні.

meng1

Тоді як режисерський дебют Джеймса підкорював вишукану публіку, він вже працював над кримінальною драмою “Поліцейські” (1997), головні ролі в якій виконали Сильвестр Сталлоне, [Роберт Де Ніро->robert-de-niro], [Рей Ліотта->ray-liotta] та Харві Кейтел. В подальшому режисер називав цей проект “похмурою чоловічою панихідою”, хоча для нього фільм закінчився весіллям, а не похороном: на зйомках Менголд познайомився з продюсером Кеті Конрад, і у 1998 р. вони одружилися.

meng1

Ще до завершення роботи над “Поліцейськими” Вайнона Райдер умовила постановника зайнятися проектом “Перерване життя” (інша назва – “Дівчина, яку перевали”) за автобіографічною книгою Сюзанни Кейсон. Менголду не сподобались запропоновані актрисою варіанти сценарію, однак його зацікавила сама ідея. “Це роздуми про загадку нормальності і божевілля, – казав режисер. – Хто я – нормальний чи божевільний? Рано чи пізно кожна людина ставить собі це питання”. “Перерване життя” (1999) завоювало багато премій і принесло “Оскар” та “Золотий глобус” Анжеліні Джолі, яка затьмарила Райдер у яскравій другорядній ролі божевільної Лізи.

Від Менголда чекали нових драм, натомість він зняв дві суто жанрові стрічки – романтичну комедію [“Кейт та Лео”->kate-and-leo] (2001) з [Мег Раян->meg-ryan] і Х’ю Джекменом та трилер [“Ідентифікація”->identity] (2003) з Джоном К’юсаком та Реєм Ліоттою. “Я взявся за “Ідентифікацію”, тому що мені сподобався сценарій, – пояснює Джеймс свій вибір. – До того ж я знав, що проект про Джонні Кеша, який мені дуже хотілося поставити, запустити найближчим часом не вдасться”. Тільки у 2005 р. Менголд зміг зняти кінобіографію співака Джонні Кеша “Перетнути межу” з Хоакіном Феніксом і Різ Візерспун. Ця картина знову привернула увагу Кіноакадемії і принесла Візерспун “Оскар”.

meng1

“Стара версія “Потягу на Юму” вважається майже класикою, але трішки до неї не дотягує, – вважає режисер. – Однак у цій історії такі чудові характери та ідеї! І структура чудова. Мені подобається оповідання Елмора Леонарда, і я думаю, що деякі теми, які були видалені у старій версії, прозвучать сьогодні дуже злободенно”. Менголд також жуде хвалить своїх акторів, у першу чергу [Расселла Кроу->russell-crow].

1 коментар для “Джеймс Менголд”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *