Спецназ міста янголів

Спецназ міста янголів (S.W.A.T. / Спецназ города ангелов). США, 2003. Режисер Кларк Джонсон. У ролях: [Самюел Л. Джексон->samuel-l-jackson], [Колін Фаррелл->colin-farrell], [Мішель Родрігес->michelle-rodriges], Л. Л. Кул Джей, Олів’є Мартінес, Ларрі Пойндекстер, Браян Ван Холт, Джеремі Реннер, Джеймс Тодд Сміт.

1+1, неділя 11 листопада, 22.05

Ветеран спецназу Хондо (Джексон) отримує наказ зібрати працездатну команду. Серед запрошених ним – Стріт (Фаррелл), якого кілька років тому вигнали з загону після невдалої операції зі звільнення заручників. Перше завдання нової команди – перевезти з місцевої в’язниці до федеральної тюрми ватажка кримінального світу Алекса Де Леона…

swat1

У кінці 60-х Америка зіткнулась з хвилею злочинності нового типу: снайпери-маніяки відстрілювали мирних громадян та офіцерів поліції. Звичайні охоронці закону не могли їм протистояти, тому з найдосвідченіших поліцейських було створено загін S.W.A.T. (Special Weapons And Tactics – «спеціальна зброя і тактика»). Його завданнями були захист поліції під час бунтів, нейтралізація терористичних груп, звільнення заручників. S.W.A.T. Лос-Анджелесу був визнаний одним з найкращих поліцейських загонів світу і у 1971 р. увійшов до складу спецдивізії Метрополітен. У середині 70-х про щоденну діяльність S.W.A.T. зняли 34-серійне телешоу, яке знайшло чимало прихильників.

Проект кінофільму про спецзагін розроблявся з 1997 р.; у зв’язку з ним ЗМІ згадували імена режисера Ренні Харліна, акторів Томмі Лі Джонса та Еда Харріса. Перший варіант сценарію нагадував культовий «Напад на поліцейський відділок № 13» Джона Карпентера, потім його почали змінювати спеціально для Арнольда Шварценеггера, якому призначалась роль Хондо, ветерана S.W.A.T. Після відмови суперзірки про проект надовго забули.

swat1

У 2000 р. студія «Коламбія» реанімувала «Спецзагін», зробивши ставку на зірок нового покоління. Дейвід Ейр («Тренувальний день», «Проклятий сезон») написав новий сценарій, проігнорувавши усі попередні версії. Ейр стверджував, що цього разу героями його сценарію будуть чесні служителі закону: «На відміну від інших моїх поліцейських фільмів, це світ дуже чітких моральних норм, боротьба з конкретним злом, розповідь про справжніх героїв». На роль члена S.W.A.T. Джима Стріта запрошували Пола Вокера ([«Форсаж»->fast-and-furious]) та Марка Валберга («Планета мавп»); врешті-решт вона дісталась Коліну Фарреллу, гонорар якого склав 8 млн. доларів. Роль Хондо виконав Самюел Л. Джексон. Готуючись до зйомок, актори провели кілька тижнів у тренувальному таборі спецзагону. Постановником мав стати Зак Шнайдер, автор музичних і рекламних роликів, але потім режисуру доручили іншому дебютанту Кларку Джонсону, який раніше працював на телебаченні. Бюджет стрічки склав 70 млн. доларів. Зйомки проходили у Лос-Анджелесі.

Картина Джонсона аж ніяк не є вершиною поліцейського фільму, але вона (якщо брати фільми 2003 р.) принаймні краща, ніж [«Голлівудські копи»->hollywood-homicide], автори яких так і не вирішили, з яким жанром вони працюють, та [«Погані хлопці-2»->bad-boys-2], де про жанр взагалі забули, перетворивши стрічку на афро-американське комедійне шоу з вибухами. «Спецназ міста янголів» – це типовий бойовик з перестрілками, гумором, харизматичними зірками і гнучкою сюжетною схемою, розрахованою на кілька десятків продовжень. Трохи сповільнену першу половину картини, в якій забагато розмов та тренувань, компенсує безперервна дія у другій половині. Фаррелл видається майже ідеальним героєм «екшн» (втім, цей актор добре грає будь-яку роль), а Мартінес («Невірна», «Забираючи життя») примудряється на кілька хвилин вдихнути життя в шаблонний образ наркобарона. У прокаті США «Спецназ» зібрав понад 116 млн. доларів.

1 коментар для “Спецназ міста янголів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *