Точка обстрілу

Точка обстрілу (Vantage Point / Точка обстрела). Трилер. США, 2008. Режисер Піт Тревіс. У ролях: [Денніс Квейд->dennis-quade], Метью Фокс, [Форест Вітекер->forest-witeker], [Вільям Херт->william-hurt], [Сігурні Вівер->sigurni-wiver].

point

Президент Сполучених Штатів (Херт) прибуває в Іспанію, щоб виступити з важливим зверненням з питання тероризму. Коли він підходить до трибуни, з натовпу лунає постріл – і президент падає. Вісім незнайомих один з одним людей, оцінюючи події з власної точки зору, намагаються відтворити справжні обставини замаху.

Режисер Тревіс намагається дослідити зміст поняття “істина”, а також показати, що істин багато, і кожна з них – в очах спостерігача. Події, що відбувались безпосередньо до і після замаху, розглядаються з використанням точок зору восьми їх основних учасників – від самого президента та агентів-охоронців до туриста, який випадково опинився на площі. Продюсер Ніл Моріц хотів зробити “Точку” даниною пам’яті одному зі своїх улюблених фільмів – “Расьомону” Акіри Куросави.

Актори намагались змінювати манеру гри для кожного окремого сегменту. Крім п’яти американських зірок, важливі ролі виконали іспанець Едуардо Норьєга, ізраїльтянка Айєлет Зорер, француз Саїд Тагмауї, венесуелець Едгар Рамірес.

Фільм планували знімати у місті Саламанка, недалеко від Мадриду, проте невдовзі стало зрозуміло, що там неможливо відтворити вибухи і автопогоні такого масштабу. Нове місце для зйомок знайшли у Мехіко. Художниці Бріджит Брох (“Мулен Руж”) довелось побудувати у південній частині Мехіко точну копію площі Пласа Майор, яку підірвали під час зйомок. Щоб побудувати знімальний майданчик, знадобилося 10 тижнів, причому 300 чоловік працювали сім днів на тиждень. Вибух знімали 15 камер, в тому числі 3 з дистанційним керуванням, з мінімальної віддалі.

3 коментаря для “Точка обстрілу”

  1. Непаганий сценарій, але постійні повтори починають напрягати десь після 2-3го… А взагалі-то на 3+ по враженням одразу після перегляду.

  2. Головне, коли дивишся цей фільм, – бути в першу чергу глядачем, а не критиком, і повністю віддатися режисерському задуму. Це не означає, що кіно для бездумних, навпаки, варто напрягати мізки а-ля Шерлок Холмс 🙂 Насолоди вистачає на всі 90 хвилин!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *