Роберт Дауні-мол.

Роберт Дауні-мол. (Robert Downey Jr. / Роберт Дауни-мл.) народився 4 квітня 1965 р. у Нью-Йорку у сім’ї незалежного режисера Роберта Дауні. У 5 років дебютував у картині свого батька «Фунт» (1970). У 17 залишив школу, щоб стати актором. Спочатку юнаку не щастило, тому він змушений був підробляти офіціантом і продавцем у магазині взуття, а через деякий час потрапив в імпровізаційну трупу, що виступала у клубі «Area».

dawn1

Після кількох епізодичних ролей у кіно Роберт привернув до себе увагу у стрічці Майкла Ептіда «Народжений першим» (1984). Знявшись у фільмах «Чудернацька наука» (1985) та «Назад у школу» (1986), актор увійшов до складу популярного гумористичного телешоу «Прямий ефір в суботу увечері», пропрацював там у сезоні 1985-1986 рр., проте потім повернувся на великий екран у картині «Менше нуля» (1987). Серед його наступних робіт – «Є шанси» (1989), «Ейр Америка» (1990), «Мильна піна» (1991), «Серця і душі» (1993), «Короткі відрізки» (1993), «Природжені вбивці» (1994). Однак своїм найкращим досягненням Дауні вважає роль генія кіно у біографічній стрічці Річарда Аттенборо [«Чаплін»->chaplin] (1992), за яку він був номінований на «Оскар».

dawn1

Після «Чапліна» актор міг грати найкращі ролі, але до того часу він вже почав скочуватись у прірву алкоголізму й наркоманії. У 1996 р. його арештували за керування автомобілем у нетверезому стані, а під час обшуку знайшли у машині героїн. Роберта відпустили на поруки і направили на курс психотерапії. Того ж року він розлучився зі своєю дружиною Деборою Фальконер. На зйомках фільму «Дві дівчини і хлопець» (1997) Дауні щодня здавав аналіз на наявність наркотиків у крові. Актор порушив умови поручительства, і у 1997 р. його засудили до шести місяців тюремного ув’язнення. Після звільнення він протримався недовго і у 1999 р. потрапив до клініки для лікування наркоманів, потім – у в’язницю, а після цього – у медичний центр для алкоголіків.

У 2000 р. ситуація почала покращуватись: Роберт отримав роль у популярному серіалі «Еллі Макбіл» і частково повернув собі колишню славу. Проте наступного року його знову арештували, і продюсери «Еллі Макбіл» змушені були відмовитись від його послуг.

dawn1

Актор все ж таки зміг перебороти себе і повернутись до нормального життя. У 2003 р. він знову почав зніматися у кіно, виконавши ролі у драмі «Детектив, що співає» Кейт Гордон та у містичному трилері [«Готика»->gothica] Матьє Кассовіца. У кінокоміксі [“Залізна людина”->iron-man], який вийде у світовий прокат у травні цього року, Дауні-мол. перевтілився у Тоні Старка, мільйонера і торговця зброєю, який стає супергероєм.

7 коментарів для “Роберт Дауні-мол.”

  1. Справді, один з найбільш геніальних фільмів. Роберт Дауні-мол у кадрах цього фільму, мабуть, перевершив самого себе. Його гра була абсолютно натуральною. Я щиро зрадів його перемозі над темною стороною душі. Ідея мініатюрного термоядерного реактора є, на мою думку, надзвичайно перспективною і я присягаюсь втілити її в життя. Цей фільм спонукає до творчості, допомагає перемогти темну сторону душі…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *