Лаям Нісон

Дивне на перший погляд ім’я актора Лаям Нісон (Liam Neeson / Лайам Нисон) – це ірландський варіант скорочення від імені Вільям. Вільям Джон Нісон народився 7 червня 1952 р. у католицькій сім’ї сторожа і кухарки у протестантському містечку Баллімена у Північній Ірландії. В школі захоплювався боксом і в 15 років зламав ніс, що не завадило йому виграти юнацький чемпіонат у своїй вазі серед любителів. Іншим захопленням Нісона був театр: після школи він почав грати у маленьких любительських трупах. Лаям вчився у Королівському університеті в Белфасті, звідки його вигнали за погані оцінки. Незважаючи на це, пізніше Нісона запросили викладати у Королівський коледж цього ж міста, однак він віддав перевагу акторській кар’єрі.

nison

У 1976 р. Лаям почав виступати у белфастському театрі «Lyric Players». Через кілька років він переїхав в Дублін і став грати у місцевому театрі «Abbey». Саме там його помітив режисер Джон Бурмен, який запропонував актору роль лицаря, сера Гавейна, у стрічці «Екскалібур» (1981). Працюючи здебільшого в театрі, Нісон виконав кілька невеликих ролей в кінофільмах («Баунті», «Місія», «Підозрюваний», «Відхідна молитва»). У Голлівуді його по-справжньому помітили після головної ролі у кінокоміксі Сема Реймі «Людина пітьми» (1990). Переломною у кар’єрі актора стала роль Оскара Шиндлера, німецького комерсанта, який під час Другої світової війни врятував десятки євреїв з концтабору, у «Списку Шиндлера» (1993) Стівена Спілберга. Ця робота принесла Лаяму номінації на «Оскар» та «Золотий глобус».

nison

Після цього успіху Нісон закріпив свої позиції на «фабриці мрій», виконавши такі цікаві ролі, як повстанець Роб Рой та легендарний ірландський лідер Майкл Коллінз (в однойменних фільмах відповідно 1995 та 1996 років). У 1994 р. Лаям одружився з актрисою Наташею Річардсон, з якою познайомився ще у 1984 р. Вони разом знімались на телебаченні та у фільмі «Нелл» (1994). Від цього шлюбу у Нісона двоє дітей – Майкл Антоніо та Денієл Джек. У рік народження молодшого сина журнал «Імпайр» заніс Лаяма до списку ста найкращих кіноакторів усіх часів. Коли ж одна газета повідомила своїх читачів про те, що шлюб Нісона переживає не найкращі часи, актор подав на неї в суд, виграв процес, а отримані в якості компенсації 85 тисяч доларів віддав на доброчинність.

nison

У 1999 р. Лаям отримав орден Британської імперії. Того ж року він з’явився на екранах у ролі лицаря-джедая у нових «Зоряних війнах». Серед його досягнень останнього десятиліття – роботи у картинах «К-19» (2002) та «Банди Нью-Йорка» (2002). В історичному епосі Рідлі Скотта [«Царство небесне»->kingdom-of-heaven] (2005) Нісон виконав роль лицаря Годфрі Д’Ібеліна, а у кінокоміксі Кріса Нолана [«Бетмен: Початок»->batman-begins] (2005) зіграв головного лиходія Раш аль Гуля. У другій частині зробленого у жанрі “фентезі” хіта «Хроніки Нарнії», яка вийде на екрани цього року, Лаям Нісон озвучив одного з головних персонажів – лева на ім’я Аслан.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *