Монстри проти чужих

Монстри проти чужих (Monsters vs. Aliens / Монстры против чужих). Анімаційний фільм / фантастика / комедія. США, 2009. Режисери Роб Леттерман та Конрад Вернон. Ролі озвучують: [Різ Візерспун->reese-witherspoon], Кіфер Сазерленд, Х’ю Лорі, [Сет Роген->set-rogen], Вілл Арнетт, Раян Вілсон, Стівен Колберт.

monstersvsaliens1_large.jpg

Коли на звичайну каліфорнійську дівчину Сюзан у день її весілля падає метеорит, вона виростає до п’ятнадцяти метрів. Військові хапають Сюзан і відвозять її на секретну урядову базу. Там їй дають нове ім’я – Гігантіка – і знайомлять з групою монстрів…

Роб Леттерман та Конрад Вернон, режисери зі студії “Дрімворкс”, є фанатами жанру фантастики, особливо його малобюджетного різновиду 50-х – фільмів класу “Б” про напади прибульців та монстрів. Голова анімаційного відділу Джеффрі Катценберг попросив Леттермана, який тоді закінчив “Підводну братву”, поглянути на проект про чудовиськ, який почав розробляти. “Мені завжди хотілося зняти комедію на кшталт “Брудної дюжини, – розповідає постановник. – Дивним чином, це саме вона і виявилась, бо монстри також певною мірою є загоном злочинців, що виступив проти прибульців, які захопили Землю, тож ідея мені дуже сподобалась”.

Вернону показали початковий варіант сценарію, коли він був у Каннах з другим “Шреком”. Концепція здалась йому надзвичайно цікавою, бо давала можливість наділяти чудовиськ характерами й індивідуальними особливостями, одночасно пародіюючи старі стрічки і віддаючи данину різним стилям та жанрам.

З точки зору дизайну “Монстри проти чужих” починались як дещо зовсім комедійне, однак потім обстановка змінилася і стала більш реалістичною. Кен Біленберг, який займався візуальними ефектами, пояснює це так: “Я з самого початку думав, що будуть певні труднощі. Усі персонажі вкрай стилізовані, з гіпертрофованими рисами. Деякі речі також гіпертрофовані, отже, виглядають вони досить дивно. Проте фактура і освітлення, навпаки, дуже реалістичні, тому у нас вийшла цікава суміш стилізації та реалізму”.

Однією з найбільших труднощів для творців картини була розробка монстра Боба: потрібно було зберегти його студенисту зовнішність, при цьому зробивши його прозорим і здатним заломлювати світло, так, щоб крізь нього можна було розгледіти навколишній світ. До цього слід додати бульбашки у нього всередині, які реагують на його рухи, і вирази обличчя. Над цим персонажем аніматори працювали цілий рік.

1 коментар для “Монстри проти чужих”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *