П’ятниця, 13-те

Чергова спроба відродити один з популярних кіносеріалів жахів з 80-х. І відносно вдала – у тому плані, що дає глядачу те, на що він розраховував, і нічого більше.

fridd1.jpg

В старій “П’ятниці” ніколи не було не те щоби логіки чи реалізму, а й більш-менш чіткої фабули, яку можна знайти, скажімо у “Жаху на вулиці В’язів”. Потонув потворний хлопчик. Його матуся збожеволіла, почала вбивати, вбили її. “Побачивши” це, маленький мертвяк вискочив з озера (ще й так вискочив, що цю сцену відразу занесли до списку найстрашніших). І теж почав вбивати. Після цього він ще й якійсь час ріс і в результаті перетворився на дорослого сильного чоловіка. Тобто він, Джейсон, ніби й не зовсім мертвяк чи зомбі (вони не ростуть), але вбити його теж не можна. Ніяк. Причому зрозуміти цю коротеньку передісторію, подивившись лише один фільм циклу, неможливо – потрібно переглянути один за одним хоча б перші три. Передісторія ця насправді нікого зі сценаристів ані хвилини не цікавила: вони брали групу хлопців і дівчат з мінімальними ознаками мізків, відправляли їх на трекляте Кришталеве озеро, потім по черзі посилали їх в кущі поблизу, а далі – на гостре лезо мачете Джейсона. І виходило це все настільки розважально, що “П’ятниця” протрималась фільмів цілих десять, а потім ще й спарувалась із “Жахом”.

fridd2.jpg

Що ж такого можна зробити з подібним матеріалом, щоб він знову здавався свіжим? А нічого не треба робити. Треба лише багато чого сказати. Сказати, що зробиш передісторію зрозумілою, – і не зробити. Сказати, що додаси реалізму, і не додати. Тобто дати публіці фактично те саме, що й 11 попередніх разів, лише з кількома нюансами. Ви думаєте – не схаває? Ще й як. Тому що у даному випадку це варіант найкращий. Нікому не потрібно пояснювати, чому Джейсон та його матуся не такі, як усі, тобто повторювати недавній [“Хелловін”->halloween], де мотивацію вбивці у масці буквально розжували, знищивши його моторошну таємничість. Джейсона загадки, на щастя, не позбавили.

fridd3.jpg

Казати, що це зовсім інша, нова “П’ятниця”, не має сенсу. Це дійсно не зовсім та халтура, яку видавали у більшості випадків: режисура краща і бюджет більший. Але сутність та сама – велосипед ніхто вигадувати не став. Просто почали історію з початку, при цьому поєднали ключові моменти перших трьох частин старого серіалу: смерть матусі, Джейсон з мішком на голові, нарешті, він же в хокейній масці (маніяк знайшов її саме у третій частині). Знову відправили на відпочинок групу молоді. Зробили рівно один вчинок лиходія нетиповим (декого він залишає в живих і бере в полон – подібної сентиментальності за ним раніше не спостерігалось). Додали кілька смішних моментів: найкращий з них – той, коли Джейсону пропонують ключку. Нарешті, повторили фінал найпершої “П’ятниці” – той самий легендарний стрибок з озера, проте зняли його по-іншому. І вийшло те, що навіть можна дивитися – тим, хто знайомий з “брендом” і знає, чого очікувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *