Робін Гуд

Робін Гуд (Robin Hood / Робин Гуд). Історичний бойовик. США, 2010. Режисер [Рідлі Скотт->ridley-scott]. У ролях: [Рассел Кроу->russell-crow], [Кейт Бланшетт->cate-blanschett], Метью Макфейден, Оскар Айзек, Марк Стронг.

robinhood_poster.jpg

Робін (Кроу), лучник армії короля Річарда Левове Серце, бореться проти нормандських загарбників і стає легендою.

Історія цього проекту почалась 18 років тому, коли вийшов роман Річарда Клюгера “Шериф Нотингемський”. У цій книзі персонаж, якого зазвичай зображували у кіно лиходієм, був відданим слугою короля, який намагався залишитись чесною людиною у корумпованому суспільстві. Книгу непогано зустріли любителі історичної прози, проте бестселером вона не стала. Одним з її прихильників був сценарист Ітан Райфф, який у 2003-2006 рр. разом зі своїм співавтором Сайрусом Ворісом у перервах між роботою на телебаченні написав сценарій за мотивами роману. Автори не дуже розраховували продати свій твір студіям, однак він потрапив до рук Рассела Кроу, який захотів зіграти шерифа. У січні 2007 р. відбулися торги, і “пакетну угоду” – сценарій плюс зірка – відвоювала “Юніверсал”. Кроу отримав 20 млн. доларів та 20% від прибутків.

Відразу ж почались пошуки режисера. Серед претендентів були Браян Сінгер, Сем Реймі та Джон Тартлтауб, проте у квітні 2007 р. стало відомо, що картину буде ставити великий приятель Рассела – Рідлі Скотт (раніше вони вдвох створили [“Гладіатора”->gladiator], “Хороший рік” та [“Гангстера”->american-gangster]). Прихід цього режисера автоматично пересунув виробництво фільму на більш пізні терміни: у 2007 р. він мав знімати трилер “Сукупність брехні”, і все вже було готово до запуску. Скотт заявив, що йому не подобається жодна з існуючих кіноверсій “Робін Гуда”. Він також давно хотів створити свою версію історії шляхетного розбійника, але не зміг зацікавити історичним проектом судію “Фокс”. Рідлі запросив сценариста Браяна Хелгеленда переписати початковий варіант, який до того часу встиг потрапити в Інтернет. “В сценарії шериф веде розслідування у дусі поліцейських серіалів, – казав Скотт восени 2007 р. – Ми хочемо трохи змінити цю концепцію. Наш шериф розривається, намагаючись вибрати менше з двох лих – продажного короля чи повну анархію. До речі, принц Джон був не таким вже й поганим хлопцем – просто він був першим монархом, який почав збирати податки, і за це його досі ненавидять. Тому в нашій історії він буде лиходієм”.

У липні 2008 р. проект тимчасово закрили, запросивши нового сценариста – британця Пола Вебба. Його завданням стала повна переробка попередніх варіантів. Скотт заявив, що в новому сценарії Робін Гуд і шериф – одна й та сама людина. Потім режисер знову найняв Хелгеленда, бо автори опинились у глухому куті: якщо Робін – це шериф, хто тоді буде лиходієм? На початку 2009 р. ідею про доброго шерифа остаточно відкинули: сценарій повернули до класичного міфу про шляхетного розбійника. У лютому на роль Меріан взяли Кейт Бланшетт. Ванеса Редгрейв погодилась зіграти королеву Елеанору Аквітанську, але напередодні зйомок залишила проект: 19 березня померла її дочка Наташа Річардсон. Редгрейв замінила Ейлін Аткінс.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *