Трон: Спадок

Трон: Спадок (Tron Legacy / Трон: Наследие). Фантастичний бойовик. США, 2010. Режисер Джозеф Косінскі. У ролях: Гаррет Хедлунд, [Джефф Бріджес->jeff-bridges], [Олівія Вайлд->olivia-wilde], [Майкл Шин->michael-sheen], Джон Херт.

tron_legacy_poster.jpg

Сем Флінн (Хедлунд) починає розслідування зникнення свого батька (Бріджес) і опиняється у тому ж загадковому кібернетичному світі, де той жив протягом 25 років. Разом вони мандрують вражаючим кібер-всесвітом, досконалим і небезпечним.

“Трон: Спадок” – продовження маловідомого фантастичного бойовика 1982 р. Це був перший в історії фільм, основні персонажі якого були майже повністю створені комп’ютером. 30 хвилин картини – чиста графіка, де живі герої поєднані з намальованими. Також вперше в історії кінематографу у художньому фільмі було продемонстровано комп’ютерну анімацію обличчя, хоча й значно спрощену. Попри такий прогрес стрічка не мала особливого успіху у прокаті, але покликала до життя низку надзвичайно популярних відеоігор, які заробили набагато більше грошей, ніж фільм. Навіть у Діснейленді з’явився надшвидкісний тунель з “Трону”.

З моменту виходу на екрани першого “Трону” минуло понад 28 років; з таким інтервалом продовження на “фабриці мрій” ще не знімали. “Спадок” мав стати суперником [“Аватара”->avatar], однак картина [Джеймса Кемерона->james-cameron] вийшла на екрани першою, і прем’єру “Трону” відклали на рік. Бюджет стрічки перевищує 300 млн. доларів, що робить її одним з найдорожчих фільмів усіх часів.

Ідея про зйомки продовження “Трону” виникла наприкінці 90-х. 29 липня 1999 р. з’явилось повідомлення, що фірма “Піксар” розглядає можливість створення римейку чи сіквелу стрічки. 13 січня 2005 р. один з Інтернет-сайтів повідомив, що студія Діснея найняла Браяна Клагмена та Лі Стернтела для написання сценарію продовження. Через три роки на фестивалі Comic-Con у Сан-Дієго був показаний тізер-трейлер до майбутнього фільму: він не підтвердив, що картина знаходиться у виробництві, проте довів, що у студії серйозні наміри. 23 липня 2009 р. на Comic-Con було оголошено назву стрічки і показано інший трейлер, подібний до попереднього, але з оновленими спецефектами. Насправді ж зйомки почалися того ж року у квітні у Ванкувері. Один з основних етапів зйомок проходив у канадському парку студії на півдні Бернабі. Як і тізер, фільм був повністю знятий у форматі 3D; візуальні ефекти розробляла компанія Digital Domain.

Бріджесу здавалося, що він поїхав зі зйомок першого “Трону” на уїк-енд, а повернувся вже на зйомки другої серії: ті самі місця, ті самі декорації. На знімальному майданчику був постійно присутній Стівен Лісбергер, режисер першої стрічки, який став одним з продюсерів другої і навіть знявся в епізоді. Головною відмінністю другого “Трону” від першого є спецефекти. Картину 1982 р. знімали на чорному тлі на чорно-білу плівку, яку потім вручну розфарбовували художниці в Кореї. Однією з причин, чому Бріджес погодився брати участь у продовженні, було бажання побачити можливості сучасних технологій. “Зараз усе зовсім інакше, – ділиться враженнями Джефф. – Вони дійсно можуть взяти людину, оцифрувати її і запхати у комп’ютер. Вони можуть сказати: “Давайте фрагмент Бріджеса приєднаємо до фрагменту Аль Пачіно і додамо ще когось. І побачимо, що за хлопець вийде”. Вони дійсно це можуть. Це чудово і страшно”.

1 коментар для “Трон: Спадок”

  1. Дивися його учора в київському Аймаксі. Класний фільм: чудова стильна картинка та шедевральний саундтрек від Daft Punk. А на недоліки сценарію можна спокійно забити 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *