Веселі ніжки-2

У 2006 р. анімаційний мюзикл [“Веселі ніжки”->happy-feet] став певною мірою сенсацією, зібравши чимало нагород (в тому числі “Оскар”), безліч позитивних відгуків від критиків і мішки грошей у прокаті. Головною причиною його успіху, мабуть, слід вважати те, що в музичній казці про танцюючих пінгвінів режисер Джордж Міллер приховав теми дорослі й серйозні: нетерпимість у суспільстві до несхожого на інших, пошуки свого місця у житті, відвага, яку вимагає вірність обраному шляху, тощо. У продовженні стрічки, яке зараз демонструють у форматі 3D у Львові в “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”, постановник спробував не опустити поставлену ним же планку.

happy_feet_2_1.jpg

Вийшло це у нього не до кінця. Центральна ідея, яка здавалась мало не оригінальною у першій частині, в другій такою вважатися вже точно не може. Хоча як мюзикл фільм виглядає цілком успішним: багато танців і пісень, з яких деякі наші прокатники залишили в оригіналі, а деякі переспівали (досить добре, слід відзначити); найбільше запам’ятовується справжній оперний виступ Еріка, маленького сина головного героя Мамбла, – не лише сам номер, а й зміст, який у ньому закладено.

Картина підхоплює заявлену у попередній тему пошуків себе (оскільки Ерік, як і Мамбл у минулому, стає певною мірою ізгоєм), і через це сприймається як повторення пройденого. З іншого боку, Міллер намагається цю тему розширити, ввівши нових персонажів: “літаючого пінгвіна” та двох крихітних креветок, одна з яких захотіла стати хижаком. Висновок цього разу трохи інший, ніж у випадку з Мамблом, який був вірний собі до кінця і тому переміг: боротися за своє покликання можна і потрібно, але при цьому не слід забувати про реальність – пінгвін не полетить, а креветка не з’їсть кита, як би цього їм не хотілося.

happy_feet_2_2.jpg

Досить великий сюжетний шматок “Веселих ніжок-2” присвячений темі кумирів, зокрема фальшивих, і їх владі над натовпом. Найпростіше було б зробити “літаючого пінгвіна” Свена зовсім відразливим, повною протилежністю Мамблу, однак Міллер обрав менш стандартний шлях. Свен, з одного боку, брехун та хвалько, який купається у славі, а з іншого – загублений птах, який намагається вижити (і жити щасливо), готовий допомагати іншим у складних ситуаціях. Показано, звичайно ж, і те, як миттєво змінюється ставлення натовпу до кумира, який не виправдав сподівань.

happy_feet_2_3.jpg

Слідом за кумиром йде тема авторитету для підростаючого покоління, яким найчастіше має шанс стати той, хто цього звання не зовсім заслуговує (або зовсім не заслуговує). А за нею – відчайдушне бажання татуся Мамбла бути для сина авторитетом справжнім, яке примушує його ставати ще кращим і героїчнішим, ніж раніше. Лінія стосунків батька і сина дарує стрічці багато зворушливих моментів, проте автори правильно відчували, що для розважального фільму цього недостатньо: якщо відкинути суттєве змістовне навантаження, сюжет переважно топчеться на одному місці, як танцюючий пінгвін. Тому значний екранний час отримали згадані вище кумедні креветки: для американських глядачів вони додатковий атракціон ще й тому, що їх озвучили [Бред Пітт->brad-pitt] та [Метт Деймон->matt-damon], а наші їх сприйматимуть, мабуть, як балакучі аналоги білки з [“Льодовикового періоду”->ice-age].

Підсумок: сіквел вище середнього рівня, який має усі шанси сподобатись фанам “Веселих ніжок” і взагалі мюзиклів та анімації, але не настільки, як перша частина. Багато музичних номерів, непогано використано 3D, і креветки розсмішать, напевно, будь-кого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *