Шпигун, вийди геть!

Шпигун, вийди геть! (Tinker Tailor Soldier Spy / Шпион, выйди вон!). Шпигунський трилер. Великобританія, 2011. Режисер Томас Альфредсон. У ролях: [Гарі Олдмен->gary-oldman], [Колін Фірт->colin-firth], [Том Харді->tom-hardy], [Марк Стронг->mark-strong], Джон Херт, Тобі Джонс, Кеті Берк, Костянтин Хабенський.

tinker_tailor_soldier_spy_poster.jpg

З 15 грудня стрічку “Шпигун, вийди геть!” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

Дія відбувається під час “холодної війни”, у 70-х роках минулого століття. Головний герой – агент Джордж Смайлі, який намагається викрити радянського шпигуна, який засів у верхівці МІ-6.

Картину вперше було анонсовано, коли сценарист Пітер Морган написав свій варіант кіноадаптації твору Джона Ле Карре і відправив його у компанію “Воркінг Тайтл”. Передбачалось, що стрічку зніматимуть за сценарієм Моргана, але з особистих причин Пітер покинув команду авторів, залишившись при цьому виконавчим продюсером. Для коректування написаного Морганом студія найняла Пітера Строхана та Бріджет О’Коннор. 9 липня 2009 р. Томаса Альфредсона затвердили режисером – це його перший англомовний фільм.

Бюджет “Шпигуна” склав 30 млн. доларів; більшу частину цих грошей виділила французька кінокомпанія “Студіо Канал”. Альфредсон взяв на роль Джорджа Смайлі Гарі Олдмена, оскільки у нього “чудове обличчя” і “скромна енергія та інтелігентність, яка як раз потрібна”. Готуючись до ролі, актор спілкувався з Ле Карре і спостерігав за його рухами – чимало з них він потім вклав в образ Смайлі. Багато відомих акторів пробувались на різні ролі у стрічці, проте довгий час Олдмен залишався єдиним, кого офіційно затвердили.

Знятися у картині збирався Джаред Гарріс, але через конфлікти з компанією “Ворнер Бразерс”, у фільмі якої “Шерлок Холмс: Гра тіней” він знімався у той час, актор змушений був змінити свої плани. Його замінив Тобі Джонс. Майкл Фассбендер повинен був зіграти агента МІ-6 Ріккі Тарра, однак врешті-решт ця роль дісталась Тому Харді, який нагадав продюсеру Тіму Бевану молодого Роберта Редфорда. Зйомки стрічки проходили у Лондоні, Будапешті та Стамбулі.

Картина дуже сподобалась Ле Карре, який хвалить сценарій і Олдмена, який, на його думку, впорався з роллю Смайлі набагато краще, ніж Алек Гіннесс у телевізійному міні-серіалі 1979 р. “Фільм виявився справжнім тріумфом, – вважає письменник. – Він пройшов крізь мою особисту призму”. На 68-му Венеціанському кінофестивалі “Шпигун” був номінований на приз “Золотий лев”. Картину відзначили премією британського незалежного кіно за декорації, серед номінантів на цю нагороду також були Альфредсон, Олдмен, Кеті Берк (жіноча роль другого плану), Том Харді та Бенедикт Камбербетч (чоловіча роль другого плану).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *