Нумі Рапас

Нумі Рапас (Noomi Rapace / Нуми Рапас), справжнє ім’я якої Нумі Норен, народилася 28 грудня 1979 р. у Худіксвалі (Хельсінгланд, Швеція). Її мати – шведська актриса Ніна Норен, батько – іспанський співак, виконавець фламенко Рохеліо Дуран. В кіно майбутня зірка дебютувала дуже рано – у сім років, коли знялась в епізодичній ролі без слів у фільмі “Тінь ворона” Храфна Гуннлаугссона. Після цього вона вирішила стати актрисою, а у 15 років пішла з дому і вступила до театральної школи у Стокгольмі.

noomi-rapac1.jpg

Телевізійний дебют Нумі відбувся у 1996 р. у серіалі “Три корони”. У 1997 р. вона знялась у стрічці “Правда або сміливість”, після чого зробила у кінокар’єрі чотирирічну паузу – в цей час актриса вчилась у театральній школі Skara Skolscen і грала у театрах (зараз вона продовжує працювати у Королівському драматичному театрі Швеції). У 2001 р. Нумі вийшла заміж за актора Ола Норелла, у 2005 р. у них народився син Лев. Подружжя разом вигадало сценічний псевдонім Рапас, що означає “хижий птах”.

До 2009 р. акторка знімалась переважно у фільмах, призначених для прокату у скандинавських країнах. Її справжнім великим шансом стала роль Лісбет Саландер, дівчини з тонким розумом, рідкісними здібностями і незвичною зовнішністю, у трьох картинах, знятих за трилогією Стіга Ларсена “Тисячоліття”, – “Дівчина з татуюванням дракона”, “Дівчина, яка бавилась з вогнем”, “Дівчина, яка підривала повітряні замки”. До речі, пірсинг Лісбет у Нумі вже був – в юності вона зробила багато проколів, і тепер вони знадобилися. Першу частину, в якій Саландер допомагає талановитому журналісту Мікаелю Блумквісту знайти дівчину з впливової сім’ї, номінували на три премії Європейської кіноакадемії. Культовими швидко стали і сама Рапас, і її персонаж.

noomi-rapac2.jpg

Завдяки “Дівчині з татуюванням дракона” на актрису звернула увагу “фабрика мрій” – перед нею відразу відкрились двері у світове, а не лише скандинавське кіно. Її запросили в Лос-Анджелес для зустрічей з режисерами і агентами з кастингу. Нумі швидко стала сенсацією: якщо вірити чуткам, її запрошували мало не в усі найпрестижніші проекти – в четверту “Неможливу місію”, трилер “Ворон”, романтичну комедію “Це означає війну”. На початку вересня 2010 р. стало відомо, що Рапас веде переговори про головну жіночу роль у [другій частині “Шерлока Холмса”->sherlock-holmes-2], на яку вважали претендентками Софі Марсо, [Пенелопу Крус->penelopa-cruz], Жульєтт Бінош, Віржині Ледуаєн, [Єву Грін->eva-green], Маріон Котіяр, Сесіль Де Франс. Актриса зіграла циганку на ім’я Сім, якої не було у жодному з творів Конан Дойла.

noomi-rapac3.jpg

Серед нагород, отриманих Нумі Рапас, – “Боділ” за найкращу жіночу роль (2007), “Золотий жук” найкращій актрисі (2010), премія у галузі культури від шведської газети Dagens Nyheter (2010).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *