Бойовий кінь

Бойовий кінь (War Horse / Боевой конь). Історична драма / пригоди. США, 2011. Режисер [Стівен Спілберг->steven-spielberg]. У ролях: Джеремі Ірвін, [Емілі Вотсон->amily-watson], Дейвід Тьюліс, Пітер Міллан, [Том Хіддлстон->tom-hiddleston], Тобі Кеббелл, Патрік Кеннеді, Дейвід Крос.

war-horse-poster.jpg

З 2 лютого стрічку “Бойовий кінь” можна переглянути у Львові у кінокомплексі “Планета кіно”.

Після того, як його улюбленого коня Джоуї забирають до кавалерії під час Першої світової війни, юний Альберт сам йде на фронт. Подорож веде його через всю Європу, охоплену війною…

Британський письменник Майкл Морпурго, який написав роман з такою назвою у 1982 р., хотів нагадати світу про жахи Першої світової. В його селищі жили ветерани-кавалеристи, які охоче розповідали йому про своїх коней і про те, що їм довелося пережити на фронті. Зацікавившись, письменник почав вивчати цю тему і дізнався, що у Великобританії на війну забрали більше мільйона коней, а назад повернулись лише 62 тисячі. Решту або вбили під час боїв, або з’їли. Поштовхом до початку роботи над книгою стала несподівана зустріч: на одному з доброчинних заходів Морпурго побачив хлопчика, який не розмовляв з людьми, але довго бесідував з конем. Спостерігаючи за ним, Майкл дійшов висновку, що кінь дійсно розуміє хлопця – не слова, а його настрій і почуття.

Після цього Морпурго почав писати книгу, яка потім стала одним з найпопулярніших дитячих бестселерів, незважаючи на похмуру військову тему, – роман “Бойовий кінь”, в якому події розповідаються з точки зору коня Джоуї. У 2007 р. книгу адаптували для сцени у лондонському театрі, де коней зображували аніматронні ляльки. П’єса завоювала кілька премій і змусила автора подумати про кіносценарій: якщо спочатку він вважав, що історію можна розповідати виключно з позиції Джоуї, то театральний успіх наштовхнув його на думку, що можна вести оповідь і з іншого ракурсу. Тим часом виставу побачили продюсери Кетлін Кеннеді та Френк Маршалл, які дуже здивувались, дізнавшись, що досі ніхто не купив права на екранізацію. Від запуску проекту до закінчення зйомок минуло менше року.

Спілберг зацікавився проектом, тому що його 14-річна дочка Дестрі захоплюється кінним спортом. Сам режисер намагався навчитися верхової їзди під час зйомок драми “Колір пурпуровий”, проте зрозумів, що це не для нього. У лютому 2010 р. Стівен подивився виставу “Бойовий кінь”, був дуже зворушений і попросив Морпурго дозволити йому екранізувати книгу. “Дивно, але ми з Лі Голлом якраз закінчували працю над сценарієм, – розповідає письменник. – Ми відправили Спілбергу сценарій, і через кілька тижнів він вирішив, що зніме за ним фільм. Я думав, так не буває. Не буду вас обманювати – мені запропонували більше грошей, ніж я заробив за всю мою кар’єру. Але все ж таки найважливішим для мене була надія взяти участь у створенні видатного фільму про Першу світову війну, такого, як “На Західному фронті без змін”. Фільму з яскраво вираженим антивоєнним посланням”. Відшліфовувати сценарій Морпурго запросили Річарда Кертіса (“Ноттінг Гілл”).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *