Керол

Незважаючи на невдачу цієї стрічки у боротьбі за “Оскари”, її, безперечно, слід віднести до найкращих у минулому році. Фільми, які розповідають про кохання настільки тактовно, тонко і розумно, зустрічаються зараз дуже рідко.

carol_1

Цього разу йдеться про кохання одностатеве, проте жодної сенсаційності чи експлуатаційності у картині немає. Натомість “Керол” пропонує цілий набір дуже якісних інгредієнтів. По-перше, це добре підібраний букет жанрів. Звичайно, у першу чергу це ретро-мелодрама, яка подає ретро дуже яскраво і естетично, буквально затягуючи глядача в атмосферу 1950-х. Але в наявності також елементи “роад-муві” і навіть легкого нуару: головна героїня має при собі пістолет, і одним з другорядних персонажів є приватний детектив, один з тих, що спеціалізуються на брудній роботі. Еротична сцена у стрічці лише одна, і знята вона зі смаком.

carol_2

По-друге, це дві головні героїні (висунення [Мари->rooney-mara] у номінації за другорядну роль було просто спробою збільшити її шанси у боротьбі за золоту статуетку, яку вона, на жаль, все одно не отримала) у виконанні двох чудових актрис в блискуче зіграному дуеті. [Бланшетт->cate-blanschett] і Мара могли б просто дивитися одна одній у вічі півтори години, і це теж було б кіно, але вони роблять ще багато чого, постійно розвиваючи характери своїх персонажів і розкриваючи їх з нових боків. Багата, витончена і впевнена у собі Керол стає дуже вразливою, потрапляючи у надзвичайно болісну для неї ситуацію, часом прогинається під тиском і, тим не менш, знаходить в собі сили зберегти гідність і незалежність. А Тереза, яка вперше у житті переживає справжнє кохання, проходить шлях від майже дитячого захвату до самоповаги і впевненості у своїх силах та правильності зробленого вибору.

carol_3

Чоловіки при такій розстановці сил опинились на узбіччі, ще й демонструють далеко не найкращі риси людської натури. Майже колишній чоловік Керол може бути галантним джентльменом, проте варто йому відмовити – і він показує свою справжню, досить-таки гнилу сутність, використовуючи дитину для шантажу жінки, яка його ніколи кохати не буде. А недалекий бойфренд (щоправда, це лише він вважає себе її бойфрендом) Терези в упор не бачить її як особистість, не цікавиться її бажаннями і може розмовляти лише про романтичну поїздку в Європу, під час якої, ясна річ, збирається отримати бажане; його ревнощі викликані не коханням, а егоїзмом. Ще до них додається слизький тип у точному виконанні Корі Майкла Сміта.

Що ж, це кіно цілком можна назвати жіночим, хоча цікавим воно буде не тільки для жінок. Чудові акторські роботи, вишукане ретро і тонко розкриті почуття зроблять перегляд приємним для будь-якого кіномана, зацікавленого не тільки у голлівудських розвагах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *