Месники: Війна нескінченності

Месники: Війна нескінченності (Avengers: Infinity War / Мстители: Война бесконечности). Фантастичний бойовик / кінокомікс. США, 2018. Режисери Ентоні Руссо та Джо Руссо. У ролях: Роберт Дауні-мол., Кріс Еванс, Джош Бролін, Марк Руффало, Кріс Претт, Бенедикт Камбербетч, Зої Салдана, Кріс Хемсворт, Том Хіддлстон, Скарлетт Йохансон.

avengers3-poster

З 26 квітня стрічку “Месники: Війна нескінченності” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Намагаючись підпорядкувати собі світ, могутній титан Танос (Бролін) шукає камені вічності, щоб, додавши їх у Рукавичку Нескінченності, зосередити в своїх руках силу, якій немає рівних. Земні і інопланетні супергерої намагаються протистояти йому, але марно…

Ось і дочекалися “Месники” своєї “Імперія завдає удару у відповідь”. Якщо не в плані художнього рівня, то вже точно в плані похмурості. Є, звичайно ж, й жарти, і їх чимало, але й вистачає і трагічних подій, смертей добре знайомих персонажів, і настає кінець як мінімум половини світу.

avengers3_1

Починається все ефектно – зі смерті одного з глядацьких улюбленців, який вже смерть не раз обманював, проте глядачі чують переконливі слова: “Цього разу вже напевно”. Промовляє їх Танос – могутній смертоносний титан з космосу, який може побити усіх земних (і не тільки) героїв разом узятих – і це методично робить, забираючи у них камінці, які, разом узяті, дадуть йому безмежну владу над часом, простором і реальністю як такою. Марвелівських лиходіїв часто – і переважно справедливо – звинувачують в сірості й нудності, але це не той випадок. Танос не жартівник, у жодному разі, і з ним жартувати не варто. Він той дійсно серйозний випадок, до якого повинні були готуватись Месники, які замість цього розсварились між собою. Усі разом з ним вони, можливо (але не факт), якось би впорались, але окремими групами – ніколи, як показує досвід. Бролін, навіть під грубим шаром спецефектів, виразно грає силу, незламність, безжалісність і тихий сум. У Таноса є мета, є мотивація і навіть є почуття. Усе це не робить його менш грізним і жахливим – і це чудово.

avengers3_2

Власне, “Війна нескінченності” – це не один фільм. Це кілька фільмів, зшитих між собою, скажімо так, не дуже елегантно. Тут є фільм Залізної людини, Доктора Стрейнджа і певною мірою Людини-павука. Є фільм Капітана Америки, Чорної Пантери і ще деяких членів їх команди. Є фільм Стражів Галактики і Тора. Їх фрагменти чергуються, і часом вони настільки чималенькі, що майже забуваєш, про що йшлося на “іншому боці стрічки”. Часом герої мандрують з одного фільму до іншого, приєднуючись до іншої групи. Це, з одного боку, дає можливість побачити, як спілкуються персонажі з різних куточків марвелівського всесвіту, які ще не зустрічались один з одним, і часом це доволі весело (як у Єнота з Тором, наприклад). А з іншого… така структура не дуже схожа на художній фільм. Можливо, треті “Месники” і не намагаються їм бути. Не кажучи вже про те, що для того, щоб розуміти усе, що відбувається на екрані, потрібно спочатку переглянути абсолютно усі опуси марвелівського циклу. Тобто “Війна нескінченності” – це все, що завгодно, тільки не самостійний фільм.

avengers3_3

Фінал може нагнати шок чи смуток, хоча краще без них – зрозуміло ж, що відмотати назад все легко. А от бажання побачити продовження він, попри усі недоліки стрічки, точно викликає – все ж таки цікаво, які ті герої, що залишились, це зможуть провернути. І, звичайно, видовищний рівень “Війни” перескакує майже все, що глядач до цього бачив, тому переглядати це кіно варто лише у форматі IMAX-3D (як у львівській “Планеті кіно” торгівельно-розважального комплексу “King Cross Leopolis”). Рекомендується… та всі й так це переглянуть.

1 коментар для “Месники: Війна нескінченності”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *