Вдови

Вдови (Widows / Вдовы). Трилер / драма. США-Великобританія, 2018. Режисер Стів Макквін. У ролях: Віола Дейвіс, Мішель Родрігес, Елізабет Дебікі, Сінтія Еріво, Колін Фаррелл, Лаям Нісон, Денієл Калуя, Браян Тайрі Генрі, Роберт Дювалл, Джекі Вівер.

widows-poster

З 15 листопада стрічку “Вдови” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Під час зухвалого пограбування від поліцейських куль гинуть всі четверо злочинців. Зібравшись разом, їх вдови вирішують скоїти наступний із задуманих бандою злочинів, оскільки у них залишились докладні плани та схеми для дуже ризикованої справи…

Звичайно, від Макквіна після “12 років рабства” не варто було чекати стандартного кримінального трилера про пограбування. Злочин у картині, звичайно, є, як і напруга, дія та насилля. Однак є багато ще чого, такого, що дозволяє вважати “Вдів” одним з найкращих американських фільмів 2018 р.

widows1

Стрічка сповнена гострих соціальних коментарів на теми корупції влади, расизму і сексизму. На виборах у населеному афро-американцями окрузі Чикаго борються два однаково прогнилих зсередини діяча – нащадок поважної династії, якого політична кар’єра не дуже й цікавить і який балотується виключно для того, щоб догодити батькові, і темношкірий гангстер, який вирішив стати респектабельним і здобути ще більше влади в своєму районі. Ті, з ким їм доводиться співпрацювати, теж зацікавлені виключно в грошах та владі, як, наприклад, популярний проповідник. Вдова гангстера, який посмів пограбувати кримінального негра, отримує місяць на те, щоб повернути гроші, і звертатися по допомогу до поліції, як вона чудово розуміє, не має жодного сенсу. Те, як саме поліція досі ставиться до людей з темним кольором шкіри, добре ілюструє доля її покійного сина, якому не пощастило потрапити на очі полісмена в дорогій машині. Вдовам інших членів банди теж доводиться скуштувати біди: тепер потрібно думати, звідки діставати гроші і як розгрібати численні проблеми, що залишили їм чоловіки. Пограбування у подібній ситуації виглядає як мало не єдиний вихід, що дозволяє не остаточно втратити гідність.

widows2

Слабких акторських робіт у стрічці немає, проте кількох виконавців слід відзначити у першу чергу. Головну партію бездоганно веде Дейвіс, героїня якої може бути залізною леді (цілком у стилі Аманди Воллер у “Загоні Самогубців”) на публіці, а на самоті стає розгубленою і глибоко травмованою нещасною жінкою. Практично не відстають від неї, незважаючи на очевидну різницю в акторських вагових категоріях, Родрігес та Дебікі: кожна з основних героїнь отримує можливість в якийсь момент блиснути, показавши себе з несподіваного боку. З-поміж чоловіків всіх однозначно затьмарює недавнє відкриття Калуя у ролі брата темношкірого боса, безжального вбивці-психопата: в одній з найбільш вражаючих сцен фільму камера буквально танцює навколо цього персонажа, поки він надзвичайно уважно вдивляється в обличчя майбутньої жертви. Неможливо також не згадати Фаррелла у ролі солодкоголосого, але наскрізь корумпованого політика, Дювалла у ролі його грубого батька-расиста і Нісона, який використовує обмежений екранний час для того, щоб зруйнувати стереотип, який в останні роки складається навколо нього.

widows3

У “Вдовах” є принаймні один досить несподіваний сюжетний поворот, який, тим не менш, не дуже сильно впливає на загальний хід подій, швидше підкреслюючи, в наскільки гіркому становищі насправді опинилась одна з героїнь. Картина добре працює і як напружений кримінальний трилер, і як гострокритична соціальна драма, тому безумовно порадує глядачів, що не нехтують глибоким, хоч і номінально жанровим кіно з серйозними темами.

1 коментар для “Вдови”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *