Грінч

Грінч (The Grinch / Гринч). Анімація / казка / комедія. США, 2018. Режисери Скотт Мозьє та Ярроу Чейні. Ролі озвучують: Бенедикт Камбербетч, Камерон Сілі, Рашида Джонс, Фаррелл Вільямс, Кенан Томпсон.

the-grinch-poster

З 20 грудня стрічку “Грінч” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

Зелений пухнастий Грінч з самого дитинства ненавидить Різдво і усе з ним пов’язане. Його надзвичайно дратують подарунки, пісні і затишні родинні вечері. Проте одного дня він знаходить вихід: позбавити усіх сусідів подарунків. Тоді Різдво буде вкрадене…

Казки Доктора Зюйса – непростий матеріал для екранізації. Головне завдання полягає у тому, щоб взяти чудову класичну, але коротку дитячу книжку і доповнити її власним матеріалом, зберігши при цьому доброту і просту мудрість оригіналу. Виходить це далеко не у всіх. Наприклад, якщо “Грінч” з Джимом Керрі був більш-менш придатним до перегляду, то “Кіт у капелюсі” з Майком Маєрсом виявився просто жахливим. Новий “Грінч” у порівнянні з ними виглядає ще більш-менш нормально.

the-grinch1

У нього чимало спільного з “Лораксом”, іншим повнометражним мультфільмом за твором Зюйса. В обох є набагато кращі короткометражні попередники. В обох випадках в нові стрічки були додані нові персонажі та сюжетні лінії (у випадку з “Грінчем” це, наприклад, полювання дітлахів на Санта Клауса). В обох випадках ставку було зроблено на яскраву комп’ютерну анімацію. Головний герой вийшов достатньо симпатичним створінням (швидше буркутуном з поганим настроєм, ніж агресивним саркастичним чудовиськом Керрі), однак його часом затьмарює вірний собачка Макс.

the-grinch2

У нового “Грінча” також є спільні риси з попереднім, з Керрі. В оригіналі була невідома причина, чому зелений пухнастий монстрик ненавидить свято. Він не був жертвою якихось обставин, незрозумілим оточуючими самітником чи ще чимось зрозумілим – він був просто злим. І в цьому була родзинка задуму. В обох повнометражних екранізаціях, ігровій та анімаційній, причини докладно пояснено і показано. Хоч сюжети і суттєво відрізняються, в обох Грінч є жертвою нерозуміння жителів містечка, самотньою покинутою дитиною, яка насправді прагне любові. Достатньо приділити йому трішки уваги й теплоти – і він стане милим та добрим звірятком. Не найгірше з того, що можна було вигадати, проте оригінальність задуму Зюйса при цьому принесли в жертву більш стандартним ходам.

the-grinch3

Підсумок: не найкращий і далеко не найгірший анімаційний блокбастер 2018 р. Має усі шанси сподобатися дітям, дорослим же він трохи зігріє серце, викличе кілька посмішок і, швидше за все, більше нічого (але це теж немало).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *