Бамблбі

Бамблбі (Bumblebee / Бамблби). Фантастичний бойовик. США, 2018. Режисер Тревіс Найт. У ролях: Хейлі Стейнфелд, Джон Сіна, Джон Ортіц, Памела Адлон, Мегін Прайс.

bumblebee-poster

З 20 грудня стрічку “Бамблбі” можна переглянути у Львові у комплексі “Планета кіно”.

У 1987 р. у містечку на каліфорнійському узбережжі дівчина Чарлі (Стейнфелд) знаходить покинуту машину, жовтий фольксваген. Він виявляється інопланетним роботом, змушеним переховуватись на Землі і від людей, і від зловісних роботів-ворогів…

Любов Голлівуду до роботомашинок, яскравих і різноманітних, не вщухає. Було п’ять “Трансформерів” різного ступеня якості (зазвичай невисокого у плані сюжету, але значного у плані спецефектів), тепер зайнялися окремими персонажами – як це було, скажімо, з людьми Ікс. Першим, як і слід було очікувати, став улюбленець глядачів Бамблбі.

bumblebee1

Численним прихильникам заголовного героя це кіно сподобається неодмінно. Жовта роботомашинка тут є ще симпатичнішою, ніж у попередніх стрічках, в яких вона з’являлась. Як і раніше, вона є найбільш людяною з усіх Трансформерів, і їй в значній мірі допомагає персонаж-людина. Стейнфелд вдалося привнести в образ правильну суміш вразливості і відваги, зробивши Чарлі найкращим з протагоністів-людей усіх “Трансформерів”, що залишає позаду і часом кумедного невдаху Ла Бефа, і татуся Валберга, якого взагалі нелегко запам’ятати. Пара головних героїв примушує навіть згадати сильно недооціненого свого часу “Залізного гіганта”. Сіна непогано проявив себе у ролі одного з людей-переслідувачів Бамблбі: нічого по-справжнього цікавого у його персонажі немає, проте фактурний актор добре відповідає типажу і робить з роллю усе можливе.

bumblebee2

Загальний тон картини теж є помітним покращенням у порівнянні з більшістю попередників: принаймні у ній немає відверто поганого фарсу, який досить часто влаштовував Бей. Тобто інший режисер, аніматор, пішов фільму на користь, навіть при тому, що він не демонструє таку виразну (не в найкращому значенні слова) особистість, як любитель великих вибухів і анекдотично написаних патріотичних промов. Це зовсім не значить, що видовищність у “Бамблбі” не на необхідно високому рівні: спецефекти, які обслуговують перетворення машинок на роботів і назад, стали ще кращими і більш реалістичними, якщо це слово доречне у даному випадку. А ще у фільмі є дуже непогана ретро-атмосфера: автори зробили вірний хід, розмістивши події у 1980-х. Нічого вартого премії, але все ж таки додатковий плюс. Стосовно ж сюжету знову таки важко сказати щось хороше, тому не будемо про нього.

bumblebee3

Підсумок: непоганий різдвяний блокбастер, розрахований у першу чергу на дітей та фанатів Трансформерів. Тих, хто байдужий до роботомашинок в принципі, він, втім, навряд чи примусить зацікавитися тематикою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *