Аліта: Бойовий ангел

Аліта: Бойовий ангел (Alita: Battle Angel / Алита: Боевой ангел). Фантастичний бойовик. США, 2019. Режисер Роберт Родрігес. У ролях: Роза Салазар, Крістоф Вальц, Дженніфер Коннеллі, Махершала Алі, Кін Джонсон, Ейза Гонсалес, Джефф Фейхі, Джекі Ерл Хейлі.

alita-battle-angel-poster

У далекому майбутньому доктор Ідо (Вальц) випадково знаходить залишки кіборга. Використавши давні розробки, він відновлює дівчину, яка, як досить швидко виявляється, чудово володіє бойовими прийомами. Тепер їй потрібно дізнатись правду про себе…

Давній проект Джеймса Кемерона, адаптація численних манги та аніме про Аліту, вигадану Юкіто Кісіро дівчину-кіборга, нарешті став реальністю. За час розробки проекту Кемерон через роботу над сіквелами “Аватару” змушений був відмовитись від режисерського крісла, яке віддав Родрігесу.

alita-battle-angel1

Результат багато в чому нагадує фантастичні блокбастери 1990-х – і за візуальним рядом, і за проробленням персонажів. Щоправда, спецефекти зараз значно кращі, ніж були тоді, і це помітно, але сутність це не змінює. Це не дивно, адже Аліта – дитя саме 90-х. Зображений на екрані світ майбутнього стандартний у кращому випадку: ділення на касти, могутні володарі, жорстокі змагання і залишки минулих війн, до яких, власне, належить і заголовна героїня. Нічого нового і надзвичайного, навіть при тому, що світ картини достатньо продуманий, з виразними деталями, що запам’ятовуються. Тому враження від перегляду стрічки у першу чергу залежить від того, наскільки припаде до смаку головна героїня, в однаковій мірі емоційна і смертоносна залізна дівчина з великими аніме-очима. Слід визнати, що Салазар (а також майстри графіки, що попрацювали над оченятами) зробили усе можливе, щоб вкласти душу у це теж не дуже оригінальне створіння. Не в усе пов’язане з нею віриться – скажімо, її почуття до хлопця без жодних ознак характеру та особистості взагалі перетравити важкувато. Проте глядацьку симпатію Аліті все ж таки вдається завоювати в достатній мірі, щоб не без інтересу спостерігати за її перемогами, а це для фільму було найголовнішим.

alita-battle-angel2

Решта акторського складу переважно достатньо сильна, щоб не зіпсувати зроблене Салазар. Вальц гідно зіграв доброго прийомного батька героїні, однак для виконавця його калібру це занадто просте завдання. Менш однозначний персонаж у Коннеллі, яка завжди серйозно ставиться до ролей навіть у настільки прямолінійно жанрово-розважальних стрічках. Завжди характерний Джефф Фейхі у ролі Мактіга, мисливця за нагородами з кібернетичними песиками, примудряється вкрасти усі сцени зі своєю участю (їх небагато). Деякі з учасників бойових епізодів занадто нагадують механічних лиходіїв з “Робокопів”, у першу чергу зловісний Гревішка, хоч Хейлі і намагається робити все від нього залежне. В принципі, як для картини, головні достоїнства якої не зовсім пов’язані з глибиною характерів, людська складова вийшла вельми непогано.

alita-battle-angel3

Підсумок: небездоганна, але достатньо жвава і видовищна розвага, у першу чергу цікава для любителів фільмів про екзотичні види спорту майбутнього. Хоча від людей, які подарували світу “Аватар” і “Титанік”, “Місто гріха” і “Відчайдушного”, можна було чекати і чогось більшого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *