Капітан Марвел

Капітан Марвел (Captain Marvel / Капитан Марвел). Фантастичний бойовик / кінокомікс. США, 2019. Режисери Анна Боден і Раян Флек. У ролях: Брі Ларсон, Семюел Л. Джексон, Джуд Лоу, Бен Мендельсон, Джимон Хунсу, Аннетт Бенінг, Лашана Лінч, Кларк Грегг.

captain-marvel-poster

Верс (Ларсон) бере участь у військовому конфлікті двох інопланетних рас, через амнезію не здогадуючись, що насправді вона родом з Землі. Однак, потрапивши на цю планету, вона поступово пригадує своє минуле і розуміє, якими суперсилами насправді володіє…

Двадцять перший фільм, що належить до кінематографічного всесвіту Marvel, підтверджує підозри, які неодноразово виникали раніше: формула цих картин поступово вичерпується. Те, що з’являється на екрані цього разу, глядачі бачили вже неодноразово, причому найчастіше у помітно кращому виконанні.

captain-marvel1

Здавалося б, нова стрічка – це такий самий крок уперед для “марвелівців”, яким минулого року виявилась “Чорна Пантера”. Вперше у цій низці фільмів головним героєм є жінка, причому з такими суперсилами, що перевершують практично все, чим могли похвалитись її попередники-чоловіки. Насправді ж у цій гонитві DC вже випередила конкурентів з “Диво-Жінкою”, яка, хоч й не без недоліків, тим не менш було значно кращим кіном з повнокровною героїнею, що проходить шлях від гарячкової наївності до мудрості й досвіду, підсилених пережитими втратами.

У героїні “Капітана Марвела”, як би вона не називалася, Верс чи Керол Денверс, і ким би себе не вважала, визначеного характеру не помічено: вона просто стандартний середньостатистичний воїн, що поступово стає все більш могутнім (не кажучи вже про те, що останній факт суттєво знижує глядацьке за неї хвилювання). Вона, фактично, пливе за течію, потрапляючи у халепи і з них успішно вибираючись, роблячи несподівані відкриття і майже ним не дивуючись. Ларсон – актриса хороша, але вона веде битву, яку заздалегідь програно: у неї немає виходу, окрім як демонструвати то серйозний вираз обличчя, то білозубу посмішку – оце й усе.

captain-marvel2

Значно жвавішим виглядає Джексон, якого помітно (і достатньо якісно) омолодили за допомогою комп’ютерних технологій, але і до нього є зауваження. Ясна річ, що це молодший, менш досвідчений та цинічний Ф’юрі, ніж у “Месниках” та інших стрічках циклу, проте в результаті він нагадує зовсім іншу людину. Він напрочуд швидко починає довіряти новій знайомій з іншої планети, перетворюючись на веселого темношкірого копа з “бадді-муві”, і непомітно, щоб він після пережитих пригод хоча б у якійсь мірі змінився. Решта акторів, серед яких Лоу та Бенінг, не виходять за межі якісного стандарту, і лише Мендельсон вирізняється – напевно, тому, що радий можливості нарешті зіграти не одновимірного лиходія. І взагалі, усіх людей переграв персонаж-кіт, якого насправді грали декілька котів.

captain-marvel3

З гумором у “Капітані”, за винятком кількох окремих моментів, не дуже добре, і, на жаль, навіть у плані видовищності він нічим особливим не може похвалитися, особливо якщо порівнювати зі, скажімо, останніми “Месниками”: кілька гідних спецефектних боїв у фіналі – і це, фактично, все. Схоже, Marvel час переглянути свою відпрацьовану формулу, а саме наступного разу запросити постановників з власним почерком і надати їм побільше свободи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *