Астерiкс i Обелiкс: Мiсiя

Астерiкс i Обелiкс: Мiсiя <Клеопатра> (Asterix & Obelix: Mission Cleopatre / Астерикс i Обеликс: Миссия <Клеопатра>). Францiя-Нiмеччина, 2002. Режисер Ален Шабат. У ролях: Жерар Депардьe, Крiстiан Клав’e, Монiка Беллуччi, Ален Шабат, Жамель Деббуз, Жерар Дармон, Клод Рiш, Iзабель Нантi.

Новий канал, субота 17 грудня, 21.50

Цариця Клеопатра (Беллуччi) вирiшуe провчити нахабного Цезаря (Шабат) i наказуe молодому архiтектору Номернабiсу (Деббуз) за три мiсяцi побудувати найбiльш розкiшний палац у свiтi. Якщо бiдолаха не встигне, то стане снiданком для крокодилiв. На щастя, Номернабiс згадуe про чарiвний напiй, секретом виготовлення якого володiють галли…

Кмiтливий галл Астерiкс вперше з’явився на сторiнках журналу “Пiлот” 29 жовтня 1959 р. Через п’ять рокiв до нього приeднався вiрний приятель, велетень-ненажера Обелiкс. Iхнi походеньки, якi нагадували сумiш стародавнiх казок та невибагливих анекдотiв, користувались надзвичайною популярнiстю: за 40 рокiв було надруковано 30 альбомiв комiксiв i створено сiм мультфiльмiв. Врештi-решт життeрадiсних галлiв, що люблять поiсти та випити, а у вiльний час за допомогою чарiвного напою жартома перемагають римськi легiони, почали вважати мало не уособленням нацiонального характеру.

Астерiкс i Обелiкс: Мiсiя <Клеопатра> (Asterix & Obelix: Mission Cleopatre / Астерикс i Обеликс: Миссия <Клеопатра>). Францiя-Нiмеччина, 2002. Режисер [Ален Шабат->alen-shabat]. У ролях: [Жерар Депардьe->gerard depardieu], Крiстiан Клав’e, [Монiка Беллуччi->monica-bellucci], [Ален Шабат->alen-shabat], Жамель Деббуз, Жерар Дармон, Клод Рiш, Iзабель Нантi.

Новий канал, субота 17 грудня, 21.50

Цариця Клеопатра (Беллуччi) вирiшуe провчити нахабного Цезаря (Шабат) i наказуe молодому архiтектору Номернабiсу (Деббуз) за три мiсяцi побудувати найбiльш розкiшний палац у свiтi. Якщо бiдолаха не встигне, то стане снiданком для крокодилiв. На щастя, Номернабiс згадуe про чарiвний напiй, секретом виготовлення якого володiють галли…

Кмiтливий галл Астерiкс вперше з’явився на сторiнках журналу "Пiлот" 29 жовтня 1959 р. Через п’ять рокiв до нього приeднався вiрний приятель, велетень-ненажера Обелiкс. Iхнi походеньки, якi нагадували сумiш стародавнiх казок та невибагливих анекдотiв, користувались надзвичайною популярнiстю: за 40 рокiв було надруковано 30 альбомiв комiксiв i створено сiм мультфiльмiв. Врештi-решт життeрадiсних галлiв, що люблять поiсти та випити, а у вiльний час за допомогою чарiвного напою жартома перемагають римськi легiони, почали вважати мало не уособленням нацiонального характеру.

У 1999 р. досвiдчений режисер-комедiограф Клод Зiдi ("Королi жартiв", "Банзай", "Крильце чи нiжка") перенiс на кiноекран пригоди невиправних веселунiв, запросивши на головнi ролi легендарного Жерара Депардьe та популярного комiка Крiстiана Клав’e ("Мiж янголом i бiсом", "Прибульцi"), якого називають наступником Луi де Фюнеса. У картинi "Астерiкс i Обелiкс проти Цезаря" друзi спочатку протистояли незлiченим вiйськам римлян, а потiм рятували великого полководця, який потрапив у полон до пiдлого зрадника Дiтрiгнуса (Роберто Бенiньi). Зйомки фiльму коштували 274 млн. франкiв. Двi з половиною сотнi людей на протязi 5 тисяч годин будували галльське селище на територii у чотири тисячi квадратних метрiв. Листя на деревах зробили з китайського шовку, а вiтер iмiтували за допомогою величезних вентиляторiв. Стрiчка добре пройшла у свiтовому прокатi (в Eвропi ii переглянуло на 1,7 млн. глядачiв бiльше, нiж "Зорянi вiйни. Епiзод I: Прихована загроза"), тому продовження не забарилося.

Картину "Астерiкс i Обелiкс: Мiсiя "Клеопатра" зняв вiдомий режисер та актор Шабат ("Дiдьe"). "Я вирiшив запропонувати публiцi сучасну комедiю в античному iнтер’eрi", – каже постановник.

"Наша стрiчка – це "Клеопатра", "Неможлива мiсiя" i "Титанiк" разом узятi плюс ще й "Зорянi вiйни", – вважаe режисер. – На глядачiв чекають 107 хвилин безперервного смiху". Якщо Зiдi просто екранiзував веселий комiкс, то режисер продовження зняв пародiю на блокбастери – як минулих рокiв, так i сучаснi. Втiм, несерйозне ставлення до сюжету не завадило Шабату вразити глядачiв розмахом постановки. Було створено 50 костюмiв для головних виконавцiв та 2500 – для статистiв. Пiдготовчi роботи тривали 28 тижнiв, а самi зйомки, в яких брали участь 2000 статистiв, – 126 днiв. Знiмальна група працювала по 20 годин щодня. Зйомки морських епiзодiв фiльму велися на Мальтi, на спецiальнiй студii у Середземному морi. Решту сцен знiмали у Марокко та у Францii. Знiмальний майданчик найдорожчого eвропейського блокбастеру вiдвiдали славетнi режисери Матьe Кассовiц i Люк Бессон. Потiм у вiдзнятий матерiал додали 265 вiзуальних та 7500 звукових ефектiв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *