Особлива думка

Особлива думка (Minority Report / Особое мнение). США, 2002. Режисер Стівен Спілберг. У ролях: Том Круз, Колін Фаррелл, Саманта Мортон, Макс фон Сюдов, Петер Стормар, Стів Харріс, Тім Блейк Нельсон, Джоел Гретх, Кемерон Кроу, Пенелопа Крус.

1+1, субота 11 лютого, 21.55

Дія стрічки відбувається у 2054 р. у Вашингтоні, де спеціальні поліцейські загони, керовані трьома провидцями, знешкоджують злочинців ще до того, як вони скоїли злочин. Очолює цих охоронців закону Джон Ендертон (Круз). Цей чоловік вірив у систему, якій служив, доки одного дня не почув від провидців, що наступне вбивство скоїть саме він…

Особлива думка (Minority Report / Особое мнение). США, 2002. Режисер [Стівен Спілберг->steven-spielberg]. У ролях: [Том Круз->tom-cruise], [Колін Фаррелл->colin-farrell], Саманта Мортон, Макс фон Сюдов, Петер Стормар, Стів Харріс, Тім Блейк Нельсон, Джоел Гретх, Кемерон Кроу, [Пенелопа Крус->penelopa-kruz].

1+1, субота 11 лютого, 21.55

Дія стрічки відбувається у 2054 р. у Вашингтоні, де спеціальні поліцейські загони, керовані трьома провидцями, знешкоджують злочинців ще до того, як вони скоїли злочин. Очолює цих охоронців закону Джон Ендертон (Круз). Цей чоловік вірив у систему, якій служив, доки одного дня не почув від провидців, що наступне вбивство скоїть саме він…

Стрічку знято за мотивами оповідання Філіпа К. Діка (1928-1982) – одного з найвідоміших письменників, що працювали у жанрі наукової фантастики. Сюжети його філософських творів про жахливе майбутнє та безправних андроїдів досі надихають голлівудських режисерів на створення дорогих блокбастерів за участю зірок першої величини. Найбільш вдалою з-поміж цих екранізацій залишається [«Блейд-раннер»->blade-runner] (1982) Рідлі Скотта, знятий за романом Діка «Чи мріють андроїди про електричну вівцю?». Стрічка, яка вперше в американському кіно безжалісно поставила питання про відповідальність справжньої людини перед штучною, відразу після прем’єри зайняла належне місце в усіх кінодовідниках та енциклопедіях. Сценарій за оповіданням Діка «Спогади за оптовими цінами» Рон Шассет та Ден О’Беннон написали ще у 1980 р., однак робота над проектом під назвою [«Згадати все»->total-recall] тривала майже 10 років. Весь час змінювалися кандидатури головних виконавців та режисерів (Дейвід Кроненберг, Брюс Бірсфорд тощо). Врешті-решт режисуру доручили голландцю Полу Верховену, який за допомогою 70-мільйонного бюджету не лише створив вражаюче видовище («Оскар» за спецефекти), а й зберіг властивий першоджерелу ефект несподіванки: звичайні люди раптом перетворюються на чудовиськ, злочинців, і герой змушений кожної хвилини боротися за своє життя. З-поміж інших екранізацій творів Діка слід відмітити [«Крикунів»->screamers] Крістіана Дюгея та [«Прибульця»->impostor] Гарі Фледера.

«Думаю, Стівен створив вражаючу стрічку, – казав Круз перед прем’єрою «Особливої думки». – Я бачив тільки перші 15 хвилин, проте вважаю, що це видатний твір мистецтва». Іншого головного персонажа мав зіграти Метт Деймон, однак врешті-решт ця роль дісталася Коліну Фарреллу. Жіночу роль після відмови Кейт Бланшетт і Дженни Елфмен доручили Саманті Мортон. Бюджет картини становив 80 млн. доларів.

Як і попередня робота Спілберга («Штучний інтелект», 2001), «Особлива думка» мала стати водночас розумною і захоплюючою антиутопією, яка заслужить прихильність критиків, симпатії глядачів та нагороди Кіноакадемії; як і у випадку з «Інтелектом», досягти мети режисеру не вдалося. З комерційного боку «Думка» була більш успішною, ніж «Інтелект» (касові збори у прокаті США перевищили 132 млн. доларів), але на «Оскара» її висунули лише в одній з технічних категорій (за найкращий монтаж звукових ефектів). Спілберг знає усі секрети створення розважального кіно, за допомогою спецефектів змальовує вражаючі футуристичні картини, майстерно будує «екшн»-епізоди, однак йому не вдається те, що свого часу зробило класикою «Блейд-раннера» Рідлі Скотта, – втримати баланс між філософськими роздумами про долю людства у новому тисячолітті і елементами пригодницького жанру. Внаслідок цього стрічка розвалюється на дві частини: безнадійний двобій людини з системою та звичайний фільм-переслідування. Неодмінний хеппі-енд у цьому випадку є не просто недоречним – він повністю руйнує основну сюжетну лінію і створену навколо неї похмуру, песимістичну атмосферу.

2 коментаря для “Особлива думка”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *