8 миля

8 миля (8 Mile / 8 миля). США, 2002. Режисер Кертіс Хенсон. У ролях: Емінем, Кім Бесінгер, Бріттані Мерфі, Мекхі Файфер, Терін Меннінг, Юджин Берд, Омар Бенсон Міллер, Еван Джонс, Де Анджело Вілсон, Ентоні Меккі, Майкл Шеннон.

Новий канал, субота 23 вересня, 22.45

Детройт, 1995 рік. Білий репер Джиммі Сміт на прізвисько Кролик (Емінем) живе біля шосе «Восьма миля», яке відділяє Детройт від передмістя і є роздільною смугою між білими та чорними. Він мріє пробитися до успіху і назавжди залишити рідне місто. Для цього йому треба прославитися у місцевому клубі, перемігши темношкірих конкурентів…

8 миля (8 Mile / 8 миля). США, 2002. Режисер Кертіс Хенсон. У ролях: Емінем, [Кім Бесінгер->kim-basinger], [Бріттані Мерфі->brittany-murphy], Мекхі Файфер, Терін Меннінг, Юджин Берд, Омар Бенсон Міллер, Еван Джонс, Де Анджело Вілсон, Ентоні Меккі, Майкл Шеннон.

Новий канал, субота 23 вересня, 22.45

Детройт, 1995 рік. Білий репер Джиммі Сміт на прізвисько Кролик (Емінем) живе біля шосе «Восьма миля», яке відділяє Детройт від передмістя і є роздільною смугою між білими та чорними. Він мріє пробитися до успіху і назавжди залишити рідне місто. Для цього йому треба прославитися у місцевому клубі, перемігши темношкірих конкурентів…

Продюсер Браян Грейзер («Божевільний професор», «Брехун, брехун») давно захоплювався світом хіп-хоп культури і збирався створити фільм, який відобразить її силу, енергію та емоційний заряд. Його задум зацікавив режисера Кертіса Хенсона: «Я побачив можливість зняти серйозну стрічку про емоційну боротьбу підлітків у цій країні. Тема охоплює такі проблеми, як страх, відсутність безпеки, відчай і злість, пошук власного шляху та обличчя. Наша картина – це розповідь про людей, які намагаються реалізуватись у місті, котре раніше обіцяло кожному світле майбутнє, а сьогодні не обіцяє нічого».

Грейзер та Хенсон знали, що успіх фільму залежить від вибору головного виконавця. Вони вирішили запросити Емінема – скандально відомого, але талановитого реп-співака. На дебютанта чекав шеститижневий період репетицій. «Разом з Кертісом ми шукали оптимальний напрям і за цей час встигли зрозуміти один одного, – згадує Емінем. – Хенсон належить до тих постановників, які краще за вас знають, як треба зіграти будь-яку сцену. Він завжди знаходив альтернативний підхід, який виявлявся кращим за мій».

Спочатку стрічка мала назву «Бійцівська пісня», потім її називали просто «Детройтський проект Емінема». У листопаді 2001 р. з’явився варіант «Бійцівська музика», а через кілька днів ЗМІ повідомили, що картина вийде під назвою «Детройт». Нарешті, у грудні Грейзер заявив, що остаточна назва фільму – «Восьма миля».

Бюджет стрічки склав 50 млн. доларів. Зйомки, які проходили у Детройті та Нью-Йорку, почалися у жовтні 2001 р., а закінчились у січні 2002 р. Більшу частину фільму оператор Родріго Праєто відзняв ручною камерою, щоб зробити матеріал схожим на документальний і підсилити відчуття реальності того, що відбувається на екрані. Хенсон та художник Філіпп Мессіна скористались зв’язком хіп-хоп культури з минулим і показали у своїй картині старі детройтські будівлі, які почали жити другим життям, наприклад, побудований у 1926 р. Мічіганський Театр, який з того часу був і нічним клубом, і рестораном, а зараз перетворився на гараж.

Прем’єру стрічки призначили на червень 2002 р., але потім перенесли на листопад. У вересні один з епізодів фільму показали на фестивалі у Торонто, де його із захватом зустріла публіка. Напередодні прем’єри Емінем зізнався, що з жахом думає про те, яку реакцію викличе його перша велика роль, і що боїться дивитися «Милю»: «Я переглядав рекламні кадри, однак не знаю, якою є картина в цілому. Я не можу бачити себе на екрані. Це моторошне відчуття».

Грейзер – досвідчений майстер розважального кіно. Не помилився він у своїх розрахунках і тоді, коли вирішив, що сучасну урбаністичну хіп-хоп-культуру можна перетворити на привабливий кінопродукт. Для цього треба лише вигадати нехитрий сюжет про шлях до перемоги на кшталт «Роккі», доручити постановку досвідченому реміснику, запросити на другорядні ролі кількох молодих акторів, що подають надії (Мерфі, Файфер), а головну віддати харизматичному та дуже популярному реп-співаку. У «Восьмій милі» добре відтворено атмосферу відчаю і безвихідності, що панує у бідних детройтських районах. Емінем талановито грає самого себе (його акторську роботу було відзначено премією глядацьких симпатій «MTV Movie Awards»), хоча це не свідчить про те, що він зможе так само вдало виконувати різнопланові ролі у фільмах інших жанрів. Для Бесінгер роль матері Джиммі виявилась найкращою за останні десять років. Усе це, а також музика, яка стала головним достоїнством стрічки («Оскар» за пісню), сприяло успіху «Милі», яка у прокаті США зібрала понад 113 млн. доларів.

5 коментарів для “8 миля”

  1. Хороший фільм! Свого часу дивився його на піратському диску. В принципі глянув на версію від Нового каналу і мені здалося що дарма вони перекладали тексти батлів повністю від початку чітки і до кінця. Важливо щоб люди і почули як воно звучть без перекладу, тоді відчувається атмосфера та емоція. Ну от пірати які озвучували ту версію яку я дивився зробили саме так, приблизно на початку говорили зміст чітки і далі залишали слхати англійський текст майже повністю. Так вражало! А на Новому каналі якось не те було…

    Не знаю як в офіційній версії було, що йшла в кінотеатрах. Може хзнає хтось? цікаво

  2. Окрім того, у фільмі є дуже сильний мотив безсилля білих перед лицем чорної Америки, згадайте момент, коли Емінем приходит на радіо: на вході чорний охоронець, у студії чорні журналісти беруть інтервью у чорних виконавців, а чорний тіпа колєга грає дівчину Емінема…
    Ну, а бідність Дітройту просто приголомшеє. До речі – Дітройт місто сильної української громади у ЗСА.

  3. Це дуже класний фільм. У цьому фільмі показують таких реперів як
    Xzibit,Eminem – які зіграли свої ролі пречудово. Це автобіографічний фільм EMINEMа, в якому показали його життя до слави. Вижити в чорному районі білому дуже важко, тому він заводить собі чорних друзів, і щоб здобути популярність бере участь у RAP-боях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *