Вторгнення

Вторгнення (The Invasion / Вторжение). Фантастичний трилер. США, 2007. Режисер Олівер Хіршбігель. У ролях: [Ніколь Кідман->nicole-kidman], [Денієл Крейг->daniel-craig], Джексон Бонд.

Психіатр Керол (Кідман) разом з колегою (Крейг) досліджує епідемію дивного психологічного захворювання: люди повністю втрачають емоції. Вони виявляють, що під дією чогось зовсім чужорідного у хворих змінюється ДНК. Керол знаходить ключ до рішення проблеми, яким виявляється її власний син.

invasion

Першу картину під назвою “Вторгнення викрадачів тіл” зняли у 1956 р. за оповіданням Джека Фінні “Викрадачі тіл”. Тоді фільм Дона Сігела вважали типовою стрічкою класу “Б”, однак зараз його називають класикою жанру, де метафорично переосмислювалось “полювання на відьом” в епоху маккартизму. Бюджет картини був мізерним, і йшлося в ній про жителів містечка, які під впливом інопланетян поступово перетворювались на нечутливих зомбі. Студія ледве не поклала фільм на полицю, але потім зняла для нього “правильний” епілог і випустила в обмежений прокат. Другу версію зняв у 1978 р. інтелектуал Філ Кауфман; її високо оцінили критики, проте проігнорували глядачі. Третя, створена у 1994 р. Абелем Феррара, мала відвертий антимілітаристський характер: дія відбувалася на військовій базі, і автор натякав, що армійська муштра доводить людей до такого стану, що їх неможливо відрізнити від зомбі.

Продюсер Джоел Сілвер вирішив приурочити прем’єру четвертого “Вторгнення” до 50-річчя з дня виходу на екрани першого. Дію перенесли у Вашингтон, а сюжет модернізували відповідно до вимог епохи фемінізму: якщо у попередніх версіях злі плани прибульців розкривали чоловіки, то цього разу цим займається жінка. “Ми ще жодного разу не бачили Ніколь у ролі героїні фільмів “екшн”, – каже Сілвер. – Після “Вторгнення” люди дізнаються, на що вона здатна!”

Спочатку Сілвер планував робити фільм з середнім бюджетом, однак потім виконати головну роль погодилась Кідман і проект автоматично став дорожчим (бюджет склав 50 млн. доларів). Режисером запросили німця Олівера Хіршбігеля, чия картина “Бункер” справила враження на Голлівуд. Зйомки почались у вересні 2005 р. Сілвер планував закінчити їх до листопада-грудня, до літа змонтувати стрічку і випустити її на екрани, але перші тестові перегляди дали погані результати, і студія вирішила перезняти кілька сцен. Зробити це було нелегко: зйомочний графік Кідман розписано на багато місяців наперед, а її партнер Крейг саме у той час став новим Джеймсом Бондом і теж отримав безліч запрошень. Перезйомки вдалося організувати тільки через рік.

На зйомках “Вторгнення” Кідман потрапила в аварію. “Ягуар”, в якому знаходились вона та юний актор Джексон Бонд, був причеплений до платформи з кінокамерою та іншим знаряддям; на повороті платформу занесло, і машина налетіла на ліхтарний стовп. Кідман не постраждала, але каскадери, що сиділи на даху автомобіля, попадали на тротуар.

2 коментаря для “Вторгнення”

  1. дуже сподобався фільм.здався на перший погляд страшним і важким для психіки, але це не так.супер сюжет, ніколь постала в новому образі..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *